SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Var mısınız çiftçi olmaya?

Hayalinizde tarım yapmak mı var? Yeni bir yaşam mı kurmak istiyorsunuz? Çiftçilik - 101 adlı kitap çiftçi olmak isteyenlere adeta bir yol haritası...

|

AYLİN RANA AYDİN

Coşkun Yıldırım, şehrin koşuşturmasından bunalıp yeni bir hayat kurmak isteyenlere yol haritası olması amacıyla Çiftçilik - 101 ‘Benden Çiftçi Olur mu?’ adlı bir kitap yazdı. Kitabın hikâyesini Coşkun Yıldırım’dan dinledik.

Kitabın çiftçi olma, tarımsal üretime yatırım yapma hayali kuran herkese kılavuzluk etmesi için çalışıyorsunuz. Kitabı sizden dinleyebilir miyiz?

Ben 18 yıl önce şehirde yaşayan, hayatında domates ile biberin menemen yaparken yan yana geldiği bir adamım. 2001 yılındaki ekonomik krizde hayatım alt üst oldu. Şems-i Tebrizi’nin ‘Ne bilirsin ki hayatın altının üstünden daha iyi olmadığını’ sözü benim hayatım için geçerli oldu. O yıllarda teknolojinin tarımsal üretimde verimliliği ve kârlılığı buna bağlı olarak çiftçilerin yaşam kalitesini yükseltebileceği düşüncesi ile bir sosyal girişim kurarak yola çıkan Tülin Akın’la yollarımız kesişti. Benim proje yönetim deneyimlerim, onun hedef odaklı çalışması ile 2004’ten bu yana Tabit’te ekiplerimizle ve birçok iş ortağımızla tarım ve gıda tedarik zincirinin tüm halkalarındaki sorunları tespit ederek çözüme odaklanan çok yüksek tempolu bir hayatımız var. Pandemide insanlar büyük şehirlerde kısılıp kaldıkları kaosu sorgulamaya ve tarım yapmak üzere kırsala yatırım yapmayı düşünmeye başladı. Biz pandemi öncesi iş insanlarından tarıma yatırım yapacaklara danışmanlıklar yaparken deneyim kazanmıştık.

Coşkun Yıldırım

Bir yaşam biçimi...

Tarımın sadece ekmek, dikmek sulamak ve hasat etmek olmadığını, bir yaşam biçimi olduğunu, karar verirken aile fertlerinin olumlu ya da olumsuz görüşlerinin yatırım sonrasındaki sürdürülebilirliği çok etkilediği ile onlarca hatta yüzlerce deneyime sahiptik. Çiftçilik - 101 ‘Benden Çiftçi Olur mu?’ şehrin sıkışıklığından bunalıp kendilerine yeni bir hayat kurmak isteyenlerin paralarını, zamanlarını en önemlisi de umutlarını kaybetmesinin önüne geçmek, çiftçiliğin kendilerine uygun olduğunu düşünenler için de bir yol haritası olarak hazırladım.

Bu kitabı okuyan ne öğrenir?

Yatırım yaparken alacağınız arazinin hangi özelliklerini taşıması gerektiği, yasal izinlerin neler olduğunu, bunları yaparken bürokrasi içinde kaybolmamayı kolayca ve adım adım öğrenebilecekler. Bunun yanında tarımsal üretim verimlilik karlılık, olası riskler ve bu risklerden korunma yolları ile ürünlerin pazarlanması konusunda da bilgi sahibi olabilecekler. Çiftçilik - 101 tarım ve kırsal yaşama adım atmak isteyen herkes için bir başucu kitabı oldu.

‘En az masrafla yatırım yapın’

İşini bırakıp çiftçi olmayı hayal eden beyaz yakalılar için 5 öneri paylaşır mısınız?

1- Çiftçiliğin size uygun olup olmadığını çok iyi tespit etmeniz gerekiyor.

2- Hayallerinizi, düşüncelerinizi eşinizle, sevgilinizle, çocuklarınızla ve mutlaka yakın çevrenizdekilerle paylaşın ve tüm söylediklerini sabırla dinleyin, not edin ve değerlendirin.

3- Hayallerinizi gerçekleştirmek için en doğru yeri seçmek için bir kısa yer listesi yapın.

4- Bütçenizi doğru şekilde planlayın. En başta sadece öz kaynağınız ile yatırım yapın. Üçüncü yıldan sonra borçlanmak istiyorsanız borçlanabilirsiniz.

5- Mümkün olan en az masrafla yatırım yapın. Yaşamaya ve üretmeye başlayın ve orada yaşarken hayallerinizi gerekiyorsa revize ederek yatırımınıza devam edin.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.