SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Dünya basını ilk sonuçları flaş geçti!

.

|

İngiliz haber ajansı Reuters, resmi olmayan sonuçlara göre Türk halkının yüzde 61'inin referanduma "evet" dediğini belirtti. Haberin sonunda verilen yorumda bu sonuçların 2011 yılındaki milletvekilliği seçimleri için Başbakan Erdoğan'a büyük itici güç olacağı ifadesini kullandı.

Associated Press (AP) ajansı, gelen ilk sonuçların halkın askeri darbe anayasasının değişimi için hükümete güçlü bir destek verdiğini ortaya koyduğunu kaydetti.

Fransız haber ajansı AFP ise seçim sonuçlarının, İslami köklere sahip AK Parti'nin kesin zaferini ortaya koyduğunu belirtirken, Türk halkının, geniş hukuki düzenlemeler getiren yeni anayasaya ciddi destek verdiğini kaydetti.

YUNAN BASINI: "TÜRKİYE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE ’EVET’ DEDİ"
Türkiye’de bugün yapılan referandumun sonuçları, Yunan basını tarafından "Türkiye anayasa değişikliğine ’evet’ dedi" ifadesiyle verildi.
Referandumun sonuçlarının çıkmasının hemen ardından, konuyu okuyuculara taşımaya başlayan internet siteleri, "Türkler’in yüzde 60’ına yakın bölümü, televizyonların verdiği bilgiye göre hükümetin, yargı gücünün kısıtlanmasını hedef alan anayasa değişikliği önerisine evet dedi" ifadesini kullandılar.
"Referandumda Erdoğan galibiyeti" şeklindeki başlıklarla da sunulan haberlerde, Türk analizcilerin, bu tür sonuçların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 2011 seçimleri için destek teşkil ettiğini belirttikleri vurgulandı.
Diğer yandan, Yunan Devlet televizyonu ERT’in internet sitesinde yeralan haberde ise, bu sabah saat 07.00 itibariyle gidilen referandumun, anayasanın kaderini belirleyeceği gibi, siyasi gelişmeleri de etkileyeceği değerlendirmesine yer verildi.

İSVEÇ BASINI: "TÜRKİYE YENİ ANAYASAYA ’EVET’ DEDİ"
İsveç basını, Türkiye’de bugün yapılan referandumun sonuçlarına geniş yer verdi.
İsveç Haber Ajansı TT, anayasa değişikliği ile ilgili yapılan oylamadan sonra geçtiği ilk haberinde, Türk halkının anayasa değişikliğine yüzde 58’lik bir oran ile "evet" dediğini yazdı.
Haber Ajansı haberinde, "evet" oyunu Türk hükümeti ile birlikte Avrupa Birliği’nin de beklediğini yazdı. Haberde ayrıca, Avrupa Birliği’nin anayasa değişikliğini, Türkiye’nin birliğe üyelik yolunda modernleşme alanında atılmış bir adım olarak kabul ettiğine de dikkati çekti.
İsveç’te yayınlanan gazeteler, anayasa değişikliği ile ilgili ilk sonuçlara internet sitelerinde yer verirken, haberi "Türkiye anayasa değişikliğine ’evet’ dedi" başlıkları ile duyurdu.
Televizyonlar da oylama sonuçlarını aynı başlıklar ile seyircilerine iletti.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN KABULÜNÜ MEMNUNİYETLE KARŞILAYAN AB, YENİ SİVİL ANAYASA İSTEDİ
Avrupa Birliği (AB) anayasa paketinin kabul edilmesinin memnuniyetle karşılayarak, demokrasinin kalıcı şekilde güçlendirilmesi için yeni sivil anayasa talep etti.
Genişlemeden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Angela Filote, yaptığı açıklamada, "AB Komisyonu Türk halkının anayasa reformunu onaylamasını memnuniyetle karşılıyor. Türk vatandaşlarının kendi hak ve özgürlüklerini genişleten reformlara bağlılığının devam ettiği görüldü. Sürekli söylediğimiz şekilde, Türkiye’nin AB müktesebatına tamamen uyumu yolunda uzun süredir bekleyen öncelikleri karşılayan bu reformlar, doğru yönde atılmış bir adımdır" dedi.
Kabul edilen anayasa paketinin uygulamasının önem taşıdığını vurgulayan Filote, bu kapsamda çıkarılması gereken yasa ve diğer mevzuatı yakından takip edeceklerini bildirdi.
Bu süreçte hükümetten "azami şeffaflığı ve uzlaşma ruhunu göstermesini" isteyen Filote, açıklamasında şu görüşlere değindi:
"Türkiye’de birçoklarının düşündüğü gibi, bu oylamanın ardından ifade özgürlüğü ve dini özgürlükler gibi temel özgürlüklerle ilgili (AB üyelik sürecinde) gereken diğer önceliklerin karşılanmasını istiyoruz. Bu kapsamda, Türkiye’de demokrasinin AB standartlarına ve katılım kriterlerine uyumlu, kalıcı şekilde güçlendirilmesi için yeni sivil anayasanın sağlam bir temel oluşturacağı noktasında siyasi yelpazedeki görüşleri paylaşıyoruz.
AB Komisyonu, muhtemel yeni anayasa değişikliklerinin diyalog ve uzlaşma ruhu içinde ve vaktinde, tüm siyasi partilerle ve sivil toplumla mümkün olduğunca geniş katılımlı danışma süreciyle hazırlanmasının önemini vurgular."

AP TÜRKİYE RAPORTÖRÜ OOMEN-RUİJTEN: TÜRK VATANDAŞLARINI TEBRİK EDİYORUM
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, anayasa değişikliğinin halk oylamasında net bir sonuçla kabul edilmesini memnuniyetle karşılayarak, Türk vatandaşlarını tebrik etti.
Hollandalı Hristiyan Demokrat Oomen-Ruijten, yaptığı açıklamada, "Halk oylamasındaki net sonuç, Türk vatandaşlarının kendilerine yeni haklar getiren daha demokratik bir Türkiye’ye desteğini güçlü şekilde gösterdi. Anayasa paketiyle getirilen ombudsmanlık, askeri yargının görev alanının kısıtlanması ve memurlara grev ve toplu sözleşme hakkı önemli ileri adımlar. Bu nedenle Türk vatandaşlarını tebrik ediyorum" diye konuştu.
Halk oylamasında yüksek katılım oranının, Türk halkının reformlara bağlılığını gösterdiğini ifade eden Oomen-Ruijten, Türkiye’nin reform çabalarını sürdürmesini, özellikle Kürt ve Alevi vatandaşlarla ilgili başlatılan inisiyatiflerin somut adımlara dönüşmesini talep etti.
Raportör Oomen-Ruijten, "Yeni reformlarda hükümet ve muhalefetin yapıcı bir şekilde birlikte çalışmasını gerçekten umuyorum" dedi.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.