SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Türkiye'nin tercihi 'evet' olldu...

Anayasa referandumunda Türkiye'nin 3 büyük ilinden İstanbul ve Ankara'da 'evet' oyları öndeyken, İzmir'de 'hayır' oyları üstün geldi. Bahçeli memleketinde kaybettiMilliyetçi Hareket Partisi (MHP), 2009 yerel seçimlerinde belediye başkanlığı kazandığı illerin çoğunda hayal kırıklığına uğradı. Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'den bile referandumda 'evet' çıktı. İstanbul'da, katılım oranı yüzde 73'te kaldı. İstanbullular'ın yüzde 55'i 'evet' derken, yüzde 45'i hayır dedi. Başkent Ankara'da ise yüzde 54 oranında 'evet' oyuna karşın, yüzde 46 'hayır' oyu çıktı. Ankara'da katılım oranı yüzde 80.Sandıkların yüzde 99'unun açıldığı İzmir'de ise 'hayır' oylarının ezici üstünlüğü var. İzmirliler'in yüzde 63'ü referandumda 'hayır' dedi. Katılım oranı ise yüzde 79.

|

Ve Türkiye kararını verdi Anayasa değişikliğinde son sözü halk söyledi. Referandumdan iktidar kazançlı çıkarken, muhalefet istediği sonucu alamadı.

Anayasa değişikliğine halkın yüzde 58'i 'evet' oyu verirken, yüzde 42'si 'hayır' dedi.

DOĞUDA SANDIĞA GİDEN 'EVET' DEDİ Ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu illerinde ezici üstünlükle 'evet' oyu çıktı. En çok “evet” oyu veren il yüzde 96’yla Ağrı oldu. Bu ili yüzde 95 ile Siirt izledi. Daha sonra sırasıyla onu yüzde 95 Batman, yüzde 95 Bingöl, ve yüzde 94 Diyarbakır geldi.

SAHİLLER 'HAYIR' DEDİ Referandum sonuçlarının harita görüntüsü ise 2007 Genel Seçimleri ve 2009 Mahalli İdareler Seçimleri'ndeki gibi. Hatay'dan başlayan kıyı şeridi Edirne'ye kadar uzanan iller 'hayır' dedi. Erdoğan'ın sahillerin partisi diye suçladığı CHP, bu kesimler üzerindeki hakimiyetini sürdürdü.

Trakya illeri, Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli, Muğla ve Aydın'da 'hayır' oyları uzak ara önde çıktı. Kenan Evren ve Arınç'ın memleketinde 'hayır' kılpayı önde. Tunceli'de 'hayır' oyu yüzde 81 oldu. Onu yüzde 74 oyla Kırklareli takip etti.

GÜNEYDOĞU'DA BOYKOT VARDI En düşük katılımın olduğu il Hakkari'ydi. BDP'nin boykot çağrısıyla birlikte uzun süredir tartışılan katılım oranı, yüzde 6'da kaldı. Şırnak'ta ise katılım oranı yüzde 22'ydi. Şırnak bu sonuçla en az katılımın yaşandığı ikinci il oldu. Baydemir'in Diyarbakır'ında ise katılım oranı yüzde 33'e çıktı. Urfa Bingöl ve Bitlis'te katılım oranı yüzde 70'lerin üstüne çıktı.

ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRDE DURUM Üç büyük ilde sonuçlar beklendiği gibi çıktı. İstanbul yine Türkiye'nin aynası oldu. İzmir yine CHP'nin yıkılmaz kalesi oldu. Ankara'da ise hayır oylarında ciddi bir artış gözlendi. İstanbul'da 'evet' oyu 55.97 'hayır' oyu ise 44.03 oldu. İzmir'de 'hayır' oyu 63.24, 'evet' oyu 36.76 oldu. Ankara'da ise 'evet' oyları 53.8, 'hayır' oyu 46.2'ye yükseldi.

İŞTE EN YÜKSEK 'EVET'OYU VERİLEN 5 İL

  • Bingöl: % 95
  • Siirt: %95
  • Diyarbakır: % 94
  • Mardin: % 94
  • Hakkari: %93

İŞTE EN YÜKSEK 'HAYIR' VEREN 5 İL

  • Tunceli: %81
  • Kırklareli: %74
  • Edirne %73
  • Tekirdağ: %64
  • İzmir: %63

İzmir'de Hayır oyları yüzde 62'ye ulaşarak Evet'i geride bıraktı.

Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Muğla, Denizli, Uşak, Antalya, Mersin, Adana, Aydın, Tunceli ve Eskişehir'de Hayır oyları önde. Kalan illerde Evet oyları önde gidiyor. Referandum haritasına bakıldığında Ege ve Akdeniz'in Hayır oyu kullandığı, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Marmara bölgesinde ise Evet oyunun daha etkili olduğu gözleniyor.

Türkiye genelinde 'evet' oylarının en düşük çıktığı il Tunceli oldu. Tunceli'de sandığa giden seçmenlerden yalnızca yüzde 19'u 'evet' oyu kullandı.2009 yerel seçimlerinden önce 'buzdolabı' yardımlarıyla gündeme gelen Tunceli hükümetin milletvekili çıkaramadığı tek il olma özelliğini de taşıyor.En az 'evet' oyu kullanan ikinci il ise Edirne'ydi. Geleneksel olarak solun kalesi diye tanımlanabilecek Edirne'de 'evet' oyları yüzde 27'de kaldı.Muğla bu sıralamada üçüncü oldu. Muğla'daki 'evet' oylarının oranı yüzde 31 oldu.

'HAYIR' OYLARININ DİPTE OLDUĞU İLLER'Hayır' oylarının en düşük çıktığı il ise Ağrı'ydı. Ağrı'da kullanılan oyların yalnızca yüzde 4'ü 'hayır' yönünde oldu.Doğu ve Güneydoğu'daki birçok ilde 'hayır' oyları yüzde 10'u göremedi. Batman, Bingöl ve Siirt'te yüzde 5, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Van'da yüzde 6, Hakkari ve Bitlis'de yüzde 7, Muş'da yüzde 8 hayır oyu çıktı.İç Anadolu'da en az 'hayır' oyu kullanan il yüzde 21'le Konya, Marmara Bölgesi'nde yüzde 33'le Sakarya, Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 24'le Rize en az 'hayır' oyu veren iller oldu.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.