Et, balığa karşı
Et, balığa karşı
Et, balık ve yumurta, proteinlerce zenginliği unutulmaması gereken besin kaynakları. Ama içlerindeki değerlere göre ayırırsanız, etin organizmaya zararlı asitlerin emilmesi açısından, balıktan daha üstün olmadığını görürsünüz. Ancak etin protein açısından balıktan daha yoğun olduğu da bir gerçek. Örneğin parça fileto veya dana etinin 100 gramında 30 gram protein varken mezgit ya da dil balığında 16 gram proteine rastlanır.
Etle aynı kalitede olmasına rağmen, balığın proteinleri vücut için gereken bütün asitleri kendinde biriktirir. Proteinler bakımından zengin olan ton balığı ve havyar gibi balıkların steril olarak kutulanmaları onlara zarar vermez ama vitaminler, içinde bulundukları yağ veya su tarafından emilir. İşte tüm ayrıntılarıyla et - balık karşılaştırması...
Yine de tercih sizin. İşte et ve balıkla yapabileceğiniz iki leziz yemek...
Lahanalı soğan yahnisi
Malzemesi
Yapılışı
Kuzu etini az suyla haşlayın. Ayrı bir kapta lahanayı 10 dakika haşlayın. Piyazlık doğranmış soğanları tereyağında kavurun. Salçayı da ekleyip kavurmaya devam edin. Etleri ve suyu süzülmüş lahanayı da ilave edin. Kırmızı biberi halka halka kesip yağda kızartın. Kızardıktan sonra kavrulan karışıma biberi de ekleyin. Bir çay bardağı et suyu ilave ederek bir taşım kaynatın. Bir kapta yağı kızdırıp toz biberi karıştırın. Hazırladığınız yemeğin üzerine gezdirerek dökün ve servis yapın.
Siyah zeytinli levrek
Malzemesi
Yapılışı
Levrek filetoları tuzlayıp biberleyin. Sonra una bulayın. Kızdırılmış sıvı yağda kızartın. Tavada tereyağını eritin. Dövülmüş sarmısakları, ince uzun doğranmış biberleri ve küçük küçük kesilmiş domatesleri ilave edin. 5 dakika sote edin. Tuz, karabiber ve kekiği ekleyin. Et suyu eklenmiş sıcak suyu ilave edin. Sürekli karıştırarak unu ekleyin. 10 dakika orta hararetli ateşte pişirin. Son olarak küçük kesilmiş havuçları, çekirdekleri çıkartılmış zeytin ve mısırları ilave edin. Tavayı ateşin üzerinden alın. Servis tabağına filetoları yerleştirip üzerine hazırlanan sosu dökün. Sıcak olarak servis yapın.