SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Melez yemekler

Melez yemekler

|


Amerikalı aşçıların birleştiği ortak görüş, bu mutfağın her zaman değişime açık olduğu. Dünya mutfaklarından esintiler taşıyan yemekler de bu görüşü doğruluyor


       Niyetim arkadaşıma sürpriz yapmaktı. Onu özlediği tatlarla karşılaştırmak istiyordum. Amerikan Konsolosluğu’ndan aldığım tavsiye ile Ceylan Intercontinental Oteli’nin birinci katındaki Californian Braserrie’ye gittik. Burası klasik 5 yıldızlı otel özeni ile düzenlenmiş çok geniş bir salon. Otel restoranlarının o mesafeli, steril hali buraya da hakim. Servis tabakları, peçeteler, sandalyeler, bardaklar her şey, her şey o kadar düzgün ki masaya oturduğumuzda salonun o sonsuz simetrisini bozacağımızdan endişe ettim. Californian Braserrie açıldığı dönemde Amerika’dan gelen aşçı bizim Mengenli Recep Özkaya Usta ile 2 hafta çalışmış. Recep Usta’ya bire bir yemek tarifi yerine Amerikan mutfağı sistemini anlatmayı tercih etmiş. İyi ki de öyle yapmış. Recep Usta’nın Mengenli maharetiyle yarattığı "Amerikan Style" buraya gelen bütün Amerikalılardan kabul görüyor. Zaten Amerikalı aşçıların birleştiği ortak görüş, bu mutfağın değişime açık olduğu yolunda. Dünya mutfaklarından esintiler taşıyan yemekler de bu görüşü doğruluyor. Ama bence Amerikalılar yemeğin sunumundan asla ödün vermiyorlar. Çünkü hemen her yemek hamburger gibi kat kat hazırlanıyor. Californian Brasserie’nin çok zengin bir açık büfesi var. Orada Amerikan tarzı yemek niyetiyle bulunduğumuz için açık büfenin bir kısmında haydariden kısıra Türk mutfağının orijinal tatlarıyla karşılaşmak beni şaşırttıysa da arkadaşım hiç oralı olmadı. Çünkü o bir Amerikalıydı ve yemekte sınır tanımıyordu, bayıla bayıla yedi bizim Türk mezelerini.

       Porsiyonlar çok büyük
       Biz fırında kuzu pirzola ve kalkan fileto istedik. Kalkan balığını hiç bu şekilde yememiştim. En altta taze baharatlı patates püresi, üzerinde ızgara edilmiş kalkan fileto, üzerinde yağda kızarmış iki kat tortella ekmeği ve ekmeklerin de üzerinde bizim şakşuka vardı.
       Tam altı katlı bu yemek her katında ayrı bir lezzet barındırıyordu ve bana göre fazla karmaşık ve ağır bir yemekti. Arkadaşım tadına bakınca tıpkı Washington D.C’nin meşhur balık pazarında yediği kalkanburgere benzediğini söyledi.
       İçim rahatladı, Mengenli Recep Usta yapmıştı yapacağını ve Amerikan balık pazarını Taksim’e taşımıştı işte. Fırında kuzu pirzola ise gratine edilmiş bol sebzeli servisiyle Amerikalıların hamburger dışında da bir mutfakları olduğunu hatırlattı bana.
       Kuzu eti çok iyi pişmişti ve ne yalan söyleyeyim, gözüm o tabakta kaldı.
       Fırında kalkan filetoyla verdiğim mücadeleyi farkeden Recep Usta bana, "Thin Crust" denilen çok ince hamurlu sebzeli pizzayı önerdi.
       Bu pizza harikaydı ve çok seçenekli Amerikan mutfağının ne işe yaradığını ispatlıyordu.
       Fırında kalkan balığı
       Balığı tavada 2 dakika kızarttıktan sonra taze kekik, sarmısak, pırasa, kuru soğan, fesleğen ve biberiye karışımıyla birlikte fırında 10 dakika pişirin. Diğer yandan patates püresine kekik, safran tozu, pul biber ve maydanoz katıp karıştırın. Marketlerde satılan tortilla ekmeğini yağda kızartıp üzerine domates soslu patlıcan kızartması koyun. Sonra sırayla patates püresi, kalkan balığı ve ekmeği üst üste koyup servis edin.

       Ne, ne kadar?
       Akşam yemeği büfesi 16 milyon 500 bin lira
       Deniz mahsulleri çorbası 4 milyon 550 bin lira
       Sezar salatası 4 milyon 750 bin lira
       Kaliforniya Klüp sandöviç 6 milyon 750 bin lira
       Tavuk salatası 6 milyon 750 bin lira
       Kaliforniya megaburger 6 milyon 900 bin lira
       Pizza 5 milyon 500 bin lira
       Güveçte baharatlı fasulye 5 milyon 750 bin lira
       Kalkanbalığı fileto 9 milyon 250 bin lira
       Karayip usulü tavuk 7 milyon 500 bin lira
       Fırında kuzu pirzola 8 milyon 750 bin lira
       Dilim pasta 4 milyon 500 bin lira

       ADRESLER

       Sunset Grill & Bar Tel:0 212 2870357
       Füme domuz pirzola, yanında elma sos ve patates ile, ızgara dana, yanında fesleğenli püre ve kırmızı şarap ile Izgara dana madalyonları, yanında porçini mantar ve gevrek kereviz ile Susamlı tuna, yanında beyaz çin laharası ve arpacık soğanı ile, Fiyat ortalama 7 milyon - 10 milyon lira
       T.G.İ.Friday’s Tel: (0212) 257 85 56
       Buffaleo Wings: 5 milyon 650 bin lira
       Chicken Salad: 5 milyon 400 bin llira
       Qbanas Tel: (0212) 287 12 77
       Ceviche: 3 milyon 500 bin lira
       Churrasco: 15 milyon lira
       Don Carios: 7 milyon 500 bin lira
       New Yorker Tel: (0212) 263 60 80
       Grilled New York: 7 milyon 500 bin lira
       Sirloin Steak: 7 milyon 500 bin lira
       Grilled T - Bone Steak: 7 milyon 500 bin lira
       Gk Ranch Tel: (0212) 669 67 61
       New York Steak: 7 milyon 500 bin lira
       T - Bone Steak: 7 milyon 500 bin lira
       Paper Steak: 7 milyon 500 bin lira
       Food Court Tel: (0216) 456 08 58
       California şişleri: 4 milyon 400 bin lira
       T - Bone Steak: 6 miilyon 850 bin lira
       Fillet Steak: 5 milyon 100 bin lira
       Porter Hause Steak: 7 milyon 700 bin lira
       Tascas Steak House Tel:(0216) 416 76 06
       Sorli Steak: 3 milyon 950 bin lira
       Kiwiski: 3 milyon 250 bin lira
       Piliç Karizyen: 3 milyon 250 bin lira




© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.