Bilgi RehberiBulgur pilavının lapa olmasına neden oluyor! Tane tane bulgur pilavını böyle yapmak gerekiyormuş

Bulgur pilavının lapa olmasına neden oluyor! Tane tane bulgur pilavını böyle yapmak gerekiyormuş

06.05.2025 - 17:02 | Son Güncellenme:

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan bulgur pilavı, sağlıklı ve doyurucu yapısıyla sofraların baş tacı. Ancak bu pratik görünen yemeği hazırlarken bazı püf noktalarına dikkat edilmediğinde, pilavın tane tane olması gerekirken lapa lapa olması kaçınılmaz hale geliyor. Peki, bulgur pilavının lapa olmasına ne neden oluyor?

Bulgur pilavının lapa olmasına neden oluyor Tane tane bulgur pilavını böyle yapmak gerekiyormuş

Her seferinde tane tane bir bulgur pilavı yapmak isterken sonuç yine hayal kırıklığı mı oluyor? Lapa olmuş, birbirine yapışan ve kıvamını tutturamayan bulgur pilavı, mutfakta en sık karşılaşılan sorunlardan biri. Üstelik bu hata yalnızca acemi aşçılara özgü değil; yıllardır yemek yapan birçok kişi, farkında olmadan aynı hataları tekrar ediyor. Oysa birkaç basit teknikle, lokanta usulü tane tane bulgur pilavı yapmak mümkün! İşte mutfakta bilmeniz gereken püf noktaları ve yaygın hatalar...

Haberin Devamı

YANLIŞ SU ORANI EN BÜYÜK HATA

Bulgur pilavında en sık yapılan hata, su oranının yanlış ayarlanmasıdır. Genellikle klasik pirinç pilavı alışkanlıklarıyla bulgur da birebir aynı yöntemle pişirilmeye çalışılır. Oysa her bulgur çeşidinin su emme kapasitesi farklıdır. İnce bulgur daha az, pilavlık iri bulgur ise daha fazla su çeker. Genellikle 1 su bardağı pilavlık bulgura 1,5-2 su bardağı sıcak su yeterlidir. Fazlası, pilavın lapa olmasına yol açar.

YÜKSEK ISIDA HIZLI PİŞİRMEYİN

Bulgur pilavının kıvamını etkileyen bir diğer unsur ise pişirme sıcaklığıdır. Yemeği hızlıca pişirmek için yüksek ateş tercih edildiğinde, bulgur dıştan şişer ama içi tam pişmez. Ardından su buharlaşmadan kapak kapatılırsa, buharda fazla kalan bulgur yumuşar ve lapalaşır. Orta ateşte yavaş yavaş pişen bulgur pilavı ise daha diri ve tane tane kalır.

Haberin Devamı

Bulgur pilavının lapa olmasına neden oluyor Tane tane bulgur pilavını böyle yapmak gerekiyormuş

KAPAĞI SÜREKLİ AÇMAK YANLIŞ

Pişirme esnasında kapağı sık sık açmak da sık yapılan hatalardandır. Buhar kaybı, bulgurun tam anlamıyla demlenmesini engeller. Bu da pilavın kıvamını bozarak hem lezzet kaybına hem de yapış yapış bir dokuya neden olur. En ideal yöntem, pilav piştikten sonra ocağın altı kapatılarak kapağı hiç açmadan 10-15 dakika kadar demlemeye bırakmaktır.

TANE TANE BULGUR PİLAVI YAPMANIN SIRRI

Lezzetli ve tane tane bir bulgur pilavı yapmak için birkaç basit ama etkili yöntemi uygulamak yeterlidir. Öncelikle bulguru yıkamadan kavurmak, yapışmasını engeller. Yağ oranını iyi ayarlamak, pilavın hem lezzetini artırır hem de tane tane olmasını sağlar. Soğan, biber ya da domates gibi malzemeler kullanılıyorsa, bunlar iyice sotelenmeden bulguru eklemek pilavın sulanmasına neden olur.

KEŞFETYENİ
Survivor sonrası çarpıcı açıklamalar! 'Volkan bana yemin etti'
Survivor sonrası çarpıcı açıklamalar! 'Volkan bana yemin etti'

Cadde | 06.05.2025 - 09:10

Survivor All Star 2025'ten Volkan- Poyraz düellosu tartışmalara sebep olmuş, Yiğit Poyraz adaya veda etmişti.

Yazarlar