Bilgi Rehberi EYT SON DAKİKA haberleri 2022 || EYT'e çıkacak mı, bugün yeni gelişme var mı, kimleri kapsıyor?

EYT SON DAKİKA haberleri 2022 || EYT'e çıkacak mı, bugün yeni gelişme var mı, kimleri kapsıyor?

29.07.2022 - 15:02 | Son Güncellenme:

EYT son dakika gelişmeleri bireylerin gündeminde bulunuyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, son açıklamaları yakından takip ediyorlar. EYT için çözüm formülleri üzerinde çalışılıyor. Peki EYT'de son durum nedir, çıkacak mı 2022?

EYT SON DAKİKA haberleri 2022 ||  EYTe çıkacak mı, bugün yeni gelişme var mı, kimleri kapsıyor

EYT ile ilgili detaylar yakından takip edilen konular arasında yer alıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için çalışmalar gündeme geliyor. Peki EYT'de son durum nedir, bugün yeni gelişme var mı?

Haberin Devamı

EYT NEDİR?

8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) gündeme getirildi. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Böylelikle, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması gerekli hale gelmiş oldu.

EYT SON GELİŞMELERİ...

CNN Türk Muhabiri Arda Erdoğan konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: Emeklilikte Yaşa Takılanlar için nelerin konuşulduğu elbette kulislere birkaç başlık şeklinde yansıyor.

Haberin Devamı

Öncelikle sorunun nedenini hatırlatalım 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları değiştirildi ve zaman içerisinde yapılan yasa değişiklikleriyle emeklilik yaşı artırıldı. Bu nedenle bazı kişiler prim günlerini doldurmalarına rağmen yaşa takılarak emekli olmayı bekliyorlar.

1.FORMÜL

Bu noktada 3 ana başlık karşımıza çıkıyor. Yaş koşullarının kademeli düşürülmesi masadaki seçenekler arasında. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlardan istenen yaş koşullunun kademeli olarak düşürülmesi seçeneklerden birtanesi.

2. FORMÜL

İkincisi ise emekli aylıklarında kesintiyle emeklilik tarihinin öne çekilmesi ikinci seçenek olarak masada. Aylıklarda belli oranda kesinti yapılarak emeklilik tarihinin öne çekilmesi kapsamında kesintinin emeklilik yaşı dolana kadar olması ihtimali de dünyadaki diğer örnekler arasında bu da inceleniyor. Kişi yaşını doldurduğunda kesintinin de otomatik olarak kaldırılması çalışmalarda arasında..

3. FORMÜL

Üçüncü ve en çok üzerinde durulan seçenekse prim gün şartını dolduranlarda yaş koşulunun aranmaması..

bunun için önerilen seçenek şu ki, Erkeklerde 9 bin , kadınlarda da 7200 prim gün şartını yerine getirenlerde yaş koşulu aranmaksızın emekli olabilmelerinin önünün açılması gündemde.

Bu kapsamda eksik primi olanlarında borçlanma yoluyla primini tamamlayabileceklerine dikkat çekiliyor. Çalışma henüz tamamlanmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mesailerini sürdürüyor.

Yazarlar