03.07.2025 - 00:19 | Son Güncellenme:
Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır. Bunlar potansiyel, kinetik, ısı, ışık, elektrik, kimyasal, nükleer ve ses enerjisidir. Unutmamamız gereken ise hiçbir enerjinin kaybolmadığıdır. Kimyasal tepkimeler temel olarak yanma, analiz (ayrışma), sentez (oluşum), asit-baz, çözünme-çökelme tepkimeleri şeklinde sınıflandırılabilir. Tepkimeye giren maddeler ve ürünlerin fiziksel hâlleri, yanlarına parantez içinde k, s, g ifadeleri yazılarak belirtilir.
Kimyasal Tepkimelerin Hızlarını ve Enerjilerini İnceleyen Bilim Dalı Nedir?
Kimyasal kinetik, diğer adıyla reaksiyon kinetiği, kimyasal tepkimelerin ne kadar hızlı gerçekleştiğini ve bu süreçlerin hangi adımlarla ilerlediğini inceleyen fiziksel kimya dalıdır.
Bu alan, genellikle tepkimelerin gerçekleşme yönünü belirleyen termodinamikle karıştırılsa da, kimyasal kinetik sürecin hızına odaklanır; yani bir reaksiyonun olup olmayacağına değil, ne kadar sürede gerçekleşeceğine dair bilgi sunar.
Kimyasal kinetik; deneysel koşulların reaksiyon hızına etkilerini, tepkime yollarını, geçiş durumlarını ve verimlilik gibi faktörleri araştırır. Aynı zamanda bu süreçleri açıklayan matematiksel modellerin geliştirilmesini de kapsar.
Kimyasal Tepkimelerde Hız nasıl Bulunur?
Hız yasaları, kimyasal bir tepkimenin hızının, tepkimeye giren maddenin konsantrasyonuna ne kadar bağımlı olduğunu gösterir. aA → ürünler gibi bir tepkime için, hız yasasının genel formülü şu şekildedir: hız = k[A]ⁿ. Bu formüldeki, k hız sabiti olarak adlandırılan orantı sabiti, n ise, tepkimenin A'ya göre derecesidir.