03.07.2025 - 00:12 | Son Güncellenme:
Türkçede birçok önemli yazım kuralı bulunuyor. Yazım kuralları arasında sıkça karıştırılan konulardan biri de noktalı virgül kullanımından sonra gelen kelimenin büyük mü, küçük mü yazılacağı olarak öne çıkıyor. Peki, TDK'ya göre noktalı virgülden sonra büyük harf kullanılır mı? İşte, detaylar haberimizin devamında...
NOKTALI VİRGÜLDEN SONRA BÜYÜK HARF KULLANILIR MI?
TDK’ya göre, noktalı virgülden sonra gelen kelime büyük harfle başlamaz. Sadece özel isimler varsa büyük harfle yazılır; bu da noktalı virgülün etkisiyle değil, özel ismin doğası gereğidir.
Noktalı virgül; virgülle ayrılmış tür veya grupların arasına ya da anlam karışıklığını önlemek için birbirine bağlanan cümleciklerin arasına konur. Ancak ardından gelen kelime özel bir isim değilse küçük harfle yazılır. Bu yönüyle, nokta (.) ve iki nokta (:) işaretlerinden farklıdır.
Örneğin;
Bu yıl üç şehre gittim: Ankara, tarihiyle büyüledi; İzmir, sıcağıyla yordu; Bursa, doğasıyla dinlendirdi.
Yukarıdaki örneklerde de görüldüğü gibi, noktalı virgülden sonra gelen kelimeler küçük harfle başlamıştır.
NOKTALI VİRGÜL NERELERDE KULLANILIR?
1. Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur: Erkek çocuklara Doğan, Tuğrul, Aslan, Orhan; kız çocuklara ise İnci, Çiçek, Gönül, Yonca adları verilir.
2. Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur: Sevinçten, heyecandan içim içime sığmıyor; bağırmak, kahkahalar atmak, ağlamak istiyorum.
3. İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konabilir:
Yeni usul şiirimiz; zevksiz, köksüz, acemice görünüyordu. (Yahya Kemal Beyatlı)