Bilgi Rehberi Shinzo Abe öldürüldü mü kim öldürdü? Şinzo Abe kimdir kaç yaşındaydı?

Shinzo Abe öldürüldü mü kim öldürdü? Şinzo Abe kimdir kaç yaşındaydı?

08.07.2022 - 18:25 | Son Güncellenme:

Japonya Eski Başbakanı Shinzo Abe bugün uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Japonya'nın en uzun süre Başbakanlık yapan ismi olan Shinzo Abe geçtiğimiz yıllarda sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. Peki Şinzo Abe kimdir neden öldü?

Shinzo Abe öldürüldü mü kim öldürdü Şinzo Abe kimdir kaç yaşındaydı

Şinzo Abe kimdir sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Bugün sabah saatlerinde Japonya'nın Nara kentinde kendisine düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybeden Şinzo Abe'nin hayatı ve kariyeri hakkında bilgiler araştırma konusu olmaya devam ediyor. İşte Shinzo Abe hayatı ve kariyeri hakkında merak edilenler...

Haberin Devamı

SHİNZO ABE KİMDİR NEDEN ÖLDÜ?

Shinzo Abe 21 Eylül 1954 yılında dünyaya geldi. 8 Temmuz tarihinde Japonya'nın Nara kentinde yapılan suikast sonucu hayatını kaybetti.

Japonya tarihinde en uzun süre Başbakanlık yapan kişidir. Japonya'nın hükûmeti kapsamında 26 Eylül 2006'da özel bir toplantıyla Japonya'nın Başbakanı olarak seçildi. Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında göreve gelen en genç Başbakanı ve savaştan sonra doğmuş ilk Japon Başbakandır. Parlamenter Kan Abe'nin torunu ve eski dışişleri bakanı Shintarō Abe'nin oğlu.

Nagata kentinde siyasi bir ailede doğdu. Büyükbabası Kan Abe ve babası Shintarō Abe da siyasetçiydi. Annesi Yōko Kishi ise eski Başbakanlardan Nobusuke Kishi'nin kızıydı. Seikei Üniversitesi'nde siyasal bilgiler okuyup 1977 yılında mezun oldu. Daha sonra ABD'ye Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde siyasal bilgiler okumak üzere taşındı. Nisan 1979'da Kobe Steel'da çalışmaya başladı. 1982'de şirketten ayrılarak çeşitli yerlerde çalıştı: yetkili asistan, Dışişleri Bakanı, LDP'nin Genel Konseyi'nin oturum başkanının özel sekreteri ve LDP Genel Sekreterliği'nde sekreter oldu.

Haberin Devamı

9 Eylül 2007 tarihinde Afganistan'da görev yapan Japon Deniz Kuvvetleri personelini geri çekme planını askıya aldı. 12 Eylül 2007 tarihinde sağlık sorunlarını ileri sürerek istifa etti. 2012 yılında 478 oyun 328'ini alarak ikinci kez Japonya Başbakanı oldu. Tekrar Başbakan seçilen Abe, bu göreve ikinci kez gelerek son 6,5 yılda seçilen 7. Başbakan olmuştur. 26 Aralık 2012 tarihinde göreve başlamıştır.

28 Ağustos 2020'de Abe, ülseratif kolit rahatsızlığının yeniden tekrarlamasını gerekçe göstererek Başbakanlıktan ve Liberal Demokrat Partisinin Genel Başkanlığından istifa edeceğini duyurdu.

8 Temmuz 2022'de Nara şehrinde düzenlenen mitingde silahlı saldırıya uğradı. Suikast sonrasında kardiyopulmoner arrest yaşadığı ve bilincini kaybettiği bildirildi. 8 Temmuz 2022'de suikast sonucu hayatını kaybetti.

Yazarlar