Geri Dön
Büyük İstanbul Depremi 2045'ten önce gerçekleşir mi?

Büyük İstanbul Depremi 2045'ten önce gerçekleşir mi?

30 Ekim 2020'de Ege Denizi'nde meydana gelen ve özellikle İzmirlileri korkutan depremden sonra tüm gözler yine beklenen İstanbul depremine çevrildi. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise "2045'ten önce olursa şaşırtıcı olur" diyerek konuya bir kez daha Molatik olmamızı sağladı. Peki Büyük İstanbul Depremi 2045'ten önce gerçekleşir mi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

'Büyük deprem' beklentisi var

17 Ağustos 1999 Depremi, sadece merkez üssü Gölcük ve Marmara Bölgesi'ni değil aynı zamanda tüm ülkeyi de doğrudan etkilemişti. Deprem gerçeğiyle bizi tanıştıran, ulusal çapta büyük etkileri olan bu depremden sonra Düzce'de de deprem olmuş ve o günden beri gerçekleşen her sarsıntı bizleri tedirgin etmeye başlamıştı. Uzmanların İstanbul'u da doğrudan etkileyecek bir büyük Marmara depremi beklentisi içinde oldukları ise artık hepimizin gayet iyi bildiği bir gerçek.

"2045'ten önce olursa..."

Evet, İstanbul'u doğrudan etkileyecek bir büyük deprem bekleniyor. Büyüklüğünün 7.3 olması kuvvetle muhtemel. Ama tabii herkes "Tarih?" derdinde. Depremler gerçekleşmeden önce koordinat, zaman bilinemiyor ama ısrarla bir zaman beklentisi içindeyiz garip bir şekilde. Uzmanların birçoğu "Çok yakında" derken bazı profesörler de konuya daha temkinli yaklaşıyor. İzmir'i doğrudan etkileyen Ege Depremi'nden 14 gün önce bölge için bir uyarı yapan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da temkinli yaklaşan profesörlerden. 'Korkma' adlı kitabını geçtiğimiz günlerde yayımlayan Ercan, beklenen büyük İstanbul, daha doğrusu büyük Marmara depremi için tarih vermiş. Ve demiş ki, "2045'ten önce olursa şaşırtıcı olur, büyüklüğü de 7.3'ü geçmez..." Enteresan bir açıklama. Ercan ısrarla 2045 tarihini veriyor son dönemde.

Sakinliğimizi korumalıyız

Ama profesör bunları derken uyarılarını yapıyor tabii: "1999 depremi Yassıada hizasına kadar kırdı. Bu kez oradan başlayacak, Şarköy'e, Saroz'a kadar kıracak. Yassıada'nın bulunduğu kesimden başlayıp Şarköy'e kadar tek bir depremle kıracak olursa bu depremin büyüklüğü 7.3 olur. Bu deprem hem İstanbul'u hem Tekirdağ, hem Yalova'yı hem Karamürsel ve Gölcük'ü Bandırma, Mudanya ve Erdek, Lapseki ve Gelibolu'nun tozunu attırır..." Evet, depremi önceden tahmin edemiyoruz belki ama hayatını bu konuya adayan bir profesörün sözleri de dikkate alınmalı. Biz tabii ki evlerimizin güvenliğini sağlamalı, önlemlerimizi almalıyız. Ama bir profesör "2045'ten önce olursa şaşırtıcı olur" diyorsa, bir kulak vermek gerekli... Elbette önlemimizi alacağız, dikkat edeceğiz, daha da önemlisi deprem gerçeğiyle yüzleşeceğiz. Ama bu korkuyu her dakika içimizde büyütmek yerine sakinliğimizi korumalıyız...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler