Geri Dön
Charles Francis Richter: Richter ölçeğinin yaratıcısı

Charles Francis Richter: Richter ölçeğinin yaratıcısı

Charles Francis Richter, dünyaca ünlü bir ABD’li jeofizik ve sismoloji uzmanı. Yapmış olduğu çalışmalarla deprem alanında çok büyük ilerlemeler kaydeden ve Richter ölçeğini geliştiren Charles Richter'in hayatına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Kuramsal Fizik alanında doktora yaptı

Charles Richter, 1920’de Stanford Üniversitesi’nden Fizik bölümünden mezun oldu. 1928’de ise Pasenda’daki California Institute of Technology’de Kuramsal Fizik alanında doktora yaptı ve aynı kuruluşun sismoloji laboratuvarında çalışmaya başladı. 1937’de öğretim üyeleri arasına katıldığı Caltech’te 1947’de doçentliğe, 1952’de sismoloji profesörlüğüne getirildi ve 1970’de emekliye ayrılmasına karşın, aynı kuruluşta emeritus profesör (emeklilik yaşına gelen ancak bilgi ve birikimini paylaşmak üzere üniversitedeki konumunu koruyan akademisyen) olarak çalışmalarını sürdürdü.

Deprem şiddetinin belirlenmesi üzerine çalışmalar yaptı

Deprem şiddetinin belirlenmesini amaçlayan ilk ölçek, 1883’te İtalyan Jeolog Rossi ile İsviçreli doğabilimci François A. Forel tarafından hazırlanmış ve herhangi bir fiziksel ölçüme göre değil, depremin yeryüzündeki etkilerine göre belirlenen 10 dereceye ayrılmıştı. Rossi-Forel ölçeğinden sonra, 1902’de İtalyan Jeolog Giuseppe Mercalli, yine sarsıntının etkilerine göre derecelenmiş yeni bir ölçek yaptı. Uzun süre kullanılan 12 derece şiddetindeki depremin etkileri ise, genel panik, tüm yapıların yıkılması, çatlak ve oyukların açılması, nehirlerin yatak değiştirmesi şeklinde sıralanıyordu.

Richter ölçeği, hala daha geçerli...

Her iki ölçek de tanımlayıcı olmakla birlikte, denizlerde ya da yerleşim bölgeleri dışındaki depremlerin şiddetini belirleme olanağı vermiyordu. Richter’in Alman asıllı ABD’li Sismolog Beno Gutenberg ile birlikte hazırladığı Richter ölçeği ise, yer sarsıntılarının etkisini göz önünde bulundurmaksızın, doğrudan doğruya büyüklüğün ölçümüne dayanıyordu. Böyle olunca da bir sarsıntı anında çeşitli bölgelere yerleştirilmiş aynı türden sismograflar aracılığıyla, deprem odağının tam üstüne rastlanan yeryüzündeki dış merkez saptanabiliyordu.

1952 yılında Profesör olarak Kaliforniya Üniversitesinde hayatının geri kalanına devam eden Charles Richter, 1985 yılında hayatını kaybetti. Fakat yaratmış olduğu Richter Ölçeği, bugün hala daha tüm gerçekliğiyle karşımızda duruyor.

Benzer İçerikler