Emlak Apartman Yönetimi Nasıl Kurulur, Kaç Kişiden Oluşur?

Apartman Yönetimi Nasıl Kurulur, Kaç Kişiden Oluşur?

27.05.2021 - 12:33 | Son Güncellenme:

Konutların gerekli aylık süreçlerinin sağlıklı biçimde devam edebilmesi için apartman yönetimi büyük bir öneme sahiptir. Özellikle huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşamanın temel unsurları içerisinde yer alır. Peki, apartman yönetimi nasıl kurulur, kaç kişiden oluşur? İşte bu konu üzerine merak edilenler.

Apartman Yönetimi Nasıl Kurulur, Kaç Kişiden Oluşur

Demokratik şekilde çoğunluğun oyları üzerine alınan kararlar ile beraber, konutlar için apartman yönetimi süreci yönetir. Böylece apartman için herhangi bir eksik durum olduğunda ya da gerekli sabit unsurların tamamlanması adına, düzenli olarak çözüm sağlanır.

Haberin Devamı

Apartman Yönetimi Nasıl Kurulur?

Pek çok kişi kendi Konutları adına apartman yönetiminin nasıl kurulacağı konusunda bilgi almaya çalışıyor. Bunun için öncelikle bir apartman içerisinde 8 ve üzeri bağımsız bölüm bulunması gerekir. Diğer yandan apartman yönetiminin kurulabilmesi için, kat maliklerinin en az üçte birinin toplantıya katılması gerekir. Genel kurul çağrısı üzerine gerçekleştirilen toplantı, ev sahiplerinin katılımıyla sağlanır. Böylece apartman yönetimi için seçilecek kişi oy birliği üzerinden öne çıkar.

Tabii toplantı için yapılacak çağrı en az 15 gün önceden yapılmalıdır. Tarih belirlendikten sonra ise kat malikleri eşliğinde oylama gerçekleşir. Bu oylamada %51 üzerinde oy alan kişi ya da kişiler, yönetim kurulu veya yönetici olarak seçilir. Eğer apartman için bir kişi atanmış ise bu kişi yönetici olur. Fakat eğer 3 ve daha fazla kişi atanmış ise o zaman yönetim kurulu oluşturulur. Böylece bina için gerekli süreç başlar ve yapılması gerekenler yönetim kurulu nezdinde ele alınır.

Haberin Devamı

Apartman Yönetimi Kaç Kişiden Oluşur?

Merak edilen diğer bir konu ise apartman yönetiminin kaç kişiden oluştuğu geliyor. Yapılacak olan apartman sakinleri toplantısı ile beraber, seçilecek olan kişi sayısına bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterir. Genelde bina içerisindeki katsayısı ve kat malikleri üzerinden yönetici ya da yönetim kurulu belirlenir. Bu bağlamda eğer 1 kişi seçilmiş ise o kişi apartman yöneticisi olarak görev alır. Ancak daha yüksek sayıdaki kat malikleri olan binalar için 3 ya da daha fazla kişi üzerinden yönetim kurulu oluşturulur. Bu durum konut sahipleri ile verilecek olan karara bağlı değişkenlik gösterebilir.

Diğer yandan yönetim kurulu ya da yönetici seçimi yapılırken, sadece kat malikleri oyları öne çıkmaz. Aynı zamanda kişi sayısı ile beraber arsa payı da ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda yönetici ya da yönetim kurulu oluşturulur. Eğer gerekli çoğunluk sağlanamazsa veya bir anlaşma olmaz ise, o vakit sulh mahkemeleri üzerinden apartman için bir yönetim kurulu veya yönetici belirlenir.