Emlak Apartman Yönetmeliği Nedir? Yönetmelikte Ortak Kullanım Alanları Nerelerdir?

Apartman Yönetmeliği Nedir? Yönetmelikte Ortak Kullanım Alanları Nerelerdir?

27.05.2021 - 11:38 | Son Güncellenme:

Apartman yönetmeliği, ortak kullanım alanlarının ve aidat ücretinin yazılı olduğu yönetmeliklerdir. Ek olarak bu yönetmeliklerde uyulması gereken kurallar yazar. Bu kurallar oy birliğiyle alınır. Belli başlı kuralların değişmesi için apartmanda yaşayanların beşte dördünün oy birliğine varması şarttır. Örneğin 20 daireli bir apartmanda mevcut kuralların ya da düzenlemelerin değişmesi için 16 kişinin oyu gerekir. Apartman yönetmeliği nedir? Yönetmelikte ortak kullanım alanları nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Apartman Yönetmeliği Nedir Yönetmelikte Ortak Kullanım Alanları Nerelerdir

Apartman yönetmeliğinde yazılı olan kurallara uyulup uyulmadığını apartman yöneticileri kontrol eder. Bazı apartmanlarda herkes sırayla yönetici olurken, bazılarında her yıl yönetici seçimi yapılır. 

Haberin Devamı

Apartman Yönetmeliği Nedir? 

Bina yönetim planı ve aidat ücreti gibi bilgilerin yer aldığı yönetmeliklere apartman yönetmeliği denir. Bu yönetmeliklerde herkesin uyması gereken kurallar ve ortak kullanım alanlarına dair bilgiler de yer alır. 

Yönetmelikte Ortak Kullanım Alanları Nelerdir? 

1- Asansörler: 

Her apartmanda asansörler ortak kullanım alanları içerisinde yer alır. Bazı yönetmeliklerde giriş katında oturan apartman sakinleri, asansörlerin bakım ve onarımından sorumlu değildir. Bunun dışında asansörlerin her yıl düzenli olarak bakımının yapılması gerek. Bakım ve onarım maliyeti daire sayısına bölünür ve herkes eşit miktarda ödeme yapar. 

2- Sığınaklar: 

Daire sayısı on ikiden fazla olan apartmanlarda sığınak yapılması zorunludur. Kaza ve afet anında kullanılmakta olan sığınaklarda battaniye, ecza dolabı ve konserve gıdalar bulundurulmalıdır. Tüm bu kurallar apartman sığınak yönetmeliğinde yer alır. 

Haberin Devamı

3- Garajlar: 

Apartmanlarda ve sitelerde yer alan garajları sadece apartman sakinleri ve misafirleri kullanabilir. 

4- Çamaşır yıkama ve kurutma yerleri: 

Ortak kullanım alanlarından biri olan çamaşır yıkama ve kurutma yerleri, temizlik kurallarına dikkat edilerek kullanılmalıdır. 

5- Kömürlükler: 

Her daire için ayrı bir kapısı ve kilidi olan kömürler, bodrum katlarında yer alır. Buranın elektrik masrafı da aylık aidat ücretine dahil edilir. 

6- Merdivenler: 

Apartmanda yaşayanlar genel temizlik kurallarına uymalı ve çöplerini merdivenlere atmamalıdır. Apartman yönetmeliğine göre merdiven boşluklarının depo olarak kullanılması da yasaktır. 

7- Giriş kapısı: 

Giriş kapılarının bazıları şifreli ya da parmak okuyuculudur. Apartman sakinleri güvenlik gereği giriş kapısının şifresini kimseyle paylaşmamalıdır. Belli bir saatten sonra giriş kapısını kapalı tutmak, apartman yönetmeliğinde belirtilerin kurallar arasında yer alıyor. 

8- Çatı: 

Binaların ortak kullanım alanlarından bir diğeri çatıdır. Çatıların yenilenmesi ve onarımı için tüm apartman sakinleri kendilerine düşen ücreti ödemekle mükelleftir.  Bunun dışında avlular, kalorifer daireleri ve koridorlar da apartmanların ortak kullanım alanları içerisinde yer alıyor.