Emlak Covid-19 salgını nedeniyle işleri bozulanlara kira kolaylığı

Covid-19 salgını nedeniyle işleri bozulanlara kira kolaylığı

13.05.2021 - 10:01 | Son Güncellenme:

Covid-19 nedeniyle işleri bozulan esnaf ve tüccarları rahatlatmak için kira sözleşmelerinde yeni düzenlemeye gidiliyor. Buna göre, kiracılara kolaylıklar sağlanacak. Kapanma dönemlerinde iş yerleri artık kira ödemeyecek.

Covid-19 salgını nedeniyle işleri bozulanlara kira kolaylığı

Pandemi nedeniyle ekonomik faaliyetlerde yaşanan aksamalar şirketleri, esnaf ve tüccarları zorluyor. Satışları düşen, beklenen geliri elde edemeyen ticari kuruluşlar, aylık kiralarını ödemekte de zorlanıyor. İflas etmemek için direnen firmalara hükümetten bir destek düzenlemesi geliyor. Hükümet, Borçlar Kanunu’nda bir düzenleme yaparak salgın dönemlerinde kapalı olan iş yerlerinin kira vermemesi öneriliyor.

Haberin Devamı

Hükümet tarafından mevcut ekonomik sorunlara bir çözüm olarak yapılması düşünülen düzenlemeye göre, iş yerleri kapalı oldukları günlerin kirasını herhangi bir işlem yapmadan ödemeyebilecek. Mevcut Borçlar Kanunu’na göre benzer durumlar mahkemeye başvurarak ya da karşılıklı anlaşmayla çözümlenebiliyor. Yargı Reform Paketi kapsamında Borçlar Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikler sayesinde ise iş yerleri kapalı kaldıkları süre zarfında kira ödemekten muaf tutulacak.

Koronavirüs salgınına karşı İl Hıfzıssıhha Kurulları aracılığıyla AVM, spor salonu, restoran, lokanta, kafe gibi işletmelerin kapanması kararı alınırsa, bu süre zarfında kira da söz konusu olmayacak. Üzerinde çalışılan bu düzenlemenin hayata geçirilmesiyle pek çok işletmenin zor dönemleri daha rahat atlatacağı beklenirken, kira ödeyemeyen kiracı ve mal sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıkların doğurduğu yargı yükünün de hafiflemesi ön görülüyor.