Emlak Covid 19 salgını, prefabrik çelik binalara talebi artırdı

Covid 19 salgını, prefabrik çelik binalara talebi artırdı

24.05.2021 - 11:48 | Son Güncellenme:

Tüm dünyayı bir yılı aşkın süredir etkisi altına alan koronavirüs salgını, prefabrik yapılara olan ilgiyi artırdı. Özellikle modüler çelik yapılar inşaat sektörünün parlayan yıldızı haline geldi.

Covid 19 salgını, prefabrik çelik binalara talebi artırdı

Türkiye’nin önde gelen prefabrik yapı üreticilerinden Dorçe Prefabrik Yapı ve İnşaat’tan yapılan açıklamaya göre, prefabrik modüler çelik yapılara yönelik algı olumlu yönde değişiyor. Covid 19 salgının inşaat sektörüne olan etkileri arasında prefabrik yapılarındaki artış dikkat çekiyor. Tüm sektörlerde olduğu gibi müteahhitlik alanında da değişikliklere neden olan küresel salgın, beraberinde teknolojik yenilikler de getirdi.

Haberin Devamı

Geçmişte, prefabrik modüler çelik yapılar denildiği zaman akla, tek veya çift katlı portatif (taşınabilen) kabinler, şantiyelerde işçi yaşam alanları olarak kullanılan tek tip konteynerler geliyordu. Bu yapılar ayrıca deprem, kitlesel yer değiştirme hareketleri gibi doğal afetler ve acil durumlar sonrası kurulup anlık ihtiyaçları karşılayan basit donanımlı binalar olarak kullanılıyordu.

Geleneksel inşaat tekniklerinin yerine ön-üretimli modüler yapı sistemleri

Geleneksel inşaat tekniklerinin yerine, hazır yapı elemanlarının sahada hızlı montajı, çevre dostu ve dönüştürülebilir yapılar olması, maliyet kontrolünün yapılabilmesi, zamandan tasarruf edilebilmesi, bu tür binalara yönelimi artırdı. Prefabrik yapıların bir diğer avantajı ise ham maddeye ulaşımın güç olduğu zorlu coğrafyalarda ortaya çıkıyor. Bu bölgelerde geleneksel inşaat yöntemlerinin iş gücü maliyetini artırması nedeniyle prefabrik (ön-üretimli) modüler yapı sistemlerine olan ilgi her geçen gün artıyor.