Dekorasyon ‘Ev’de nostalji rüzgârı

‘Ev’de nostalji rüzgârı

03.08.2021 - 12:25 | Son Güncellenme:

Yaşam alanları pandemi döneminde yeniden şekilleniyor. Ev içlerinde çalışma ve hobi alanları oluşturuluyor; nostaljik ürünler ise yeni dönemin öne çıkanları oluyor.

‘Ev’de nostalji rüzgârı

 

Ev içi tasarımlar, yeni dönemde estetik kaygısının yanına ihtiyaçlara yönelik yapılanmayı aldı. Kullanılmayan eşyalar, atıl kalan alanlar artık daha iyi değerlendiriliyor. Mekanın daha iyi kullanımı gerektiren en önemli ölçüt ise, ‘ev-ofis’ dönemi oluyor. Uzaktan çalışma süreci, ev içinde belli bir alanın ‘iş yeri’ olması için yaşayanları harekete geçiriyor. Diğer yandan ise yaşanan bu dönem, vintage yani nostaljik moda ürünleri yeniden popülerliğe taşıyor. Evlerdeki temel tasarım detayları, pandemi döneminin öne çıkanlarıyla birleşince yeni dönemin trendleri de belirlenmiş oluyor. Bu hafta İç Mimar Eda Tahmaz, bizlere yeni dönemin popüler gelişmelerini anlatırken, tasarımda ipuçları veriyor.

Haberin Devamı

 

‘Ev’de nostalji rüzgârı

Hobiye mekân

Pandemi sürecinin özellikle yaşanılan mekanlara odaklanma sağladığını anlatan Tahmaz, şöyle devam ediyor: “Evlerimizde daha çok vakit geçirdiğimiz, sosyal hayatımızın ve birçoğumuz için iş hayatımızın da evlerimize taşındığı bu pandemi sürecinde, yaşadığımız mekâna daha da odaklandık. Ev dekorasyonunda estetik kaygının beraberinde ihtiyaçlarımız da devreye girdi. Bunlar arasında en çok home-office çalışma alanları ve hobilerimiz için mekân ihtiyacı ön plana çıktı.”

Eda Tahmaz, çalışma alanlarının ya diğer mekânlardan tamamen bağımsız, izole bir oda ya da ev ile arasında şeffaf sınırları olan bir köşe olarak karşımıza çıktığını söylüyor. Tahmaz, “Biz de projelerimizde, mekânsal anlamda bu tür çözümlemeler yaparken evin genel dekorasyonuyla bütünleşen ama aynı zamanda çalışırken odaklanılabilecek alanlar olmasına dikkat ediyoruz. Örneğin, ayrı bir oda olarak yer almayan çalışma alanlarında çeşitli seperasyon veya kayar sistem gizli dolaplar ile yarı izole bir ortam oluşturuyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Manevi değeri var

Eda Tahmaz, ev içlerinde oluşturulan hobi alanlarının giderek daha ihtiyaç haline geldiğini belirtirken, bu açıdan evlerde kalıcı olarak hobi köşelerinın de ev dekorasyonunda gelen talepler arasında olduğunu kaydediyor. Tahmaz, “Bu dönemde güncel ve modern ürünlerin yanı sıra eski ve manevi açıdan değerli aksesuarlar ön planda. Vintage, eski ama anlamlı diyebildiğimiz ürünler daha çok yaşam alanlarımıza giren aksesuarlar oldu. Doğal malzemelerin kullanıldığı el yapımı ürünler, birebir aynısından bir tane daha olmaması sebebiyle çok değerlidir. Bu tarz ürünler de günümüzde çok tercih ediliyor” diye konuşuyor. Tasarıma ilişkin bazı ipuçlarını kendi evinden verdiği örnekle anlatan Tahmaz, “Evin vazgeçilmez unsurları, ev sahiplerinin yaşam tarzı ve öncelikleri ile doğrudan ilgilidir. Kendi evimden örnek verirsem, piyano, bizim evin salonunda baş köşe de duran bir enstrüman. Bu sebeple salon düzenlemesinde bizim için öncelik onda. Ayrıca farklı dönemlerde alınmış sevdiğim sanatçıların yağlıboya tabloları, seramik ürünler ve aile fotoğrafları da aynı şekilde evimizin vazgeçilmez unsurlarındandır. Tüm bunlar, tasarımda renkleri ve formları ile bizim önceliğimiz, her ev sahibinin de bu önceliklerini göz önünde bulundurarak tasarım yolumuzu çiziyoruz” diyor.

Haberin Devamı

‘Ev’de nostalji rüzgârı

Yaz evlerinde sınırları kaldırın

Pandemi sürecinde, şehir merkezinden uzaklaşıp kıyı bölgelere yerleşme ve yaz aylarından sonra da burada kalma fikri ön plana çıkmaya başladı. Eda Tahmaz, bu alanlar için de öneriler sundu: “İhtiyaçlar doğrultusunda farklılık göstermesi ile beraber keskin sınırları olmayan, dışarısı ile bağlantının kesilmediği samimi mekânlar oluşturulmalıdır. Örneğin, oturma alanları ile mutfağın bir arada olması veya terasa açılan salonlar… Bu mekânlar mobilyalarımızda kullanacağımız ahşap, hasır, rattan gibi doğal malzemeler, rahat oturma birimleri, aksesuarlar ve aydınlatma elemanları ile desteklenebilir. Yaz kış vakit geçirdiğimiz teras, balkon gibi evlerimizin açık alanlarında da pergola veya açılır kapanır sistemler öne çıkmakta. Buna bağlı olarak hava şartlarına dayanıklı malzemelerin tercih edildiği dış mekân mobilyaları da önem kazanmış oldu.

Haberin Devamı

Kullanıcıya hitap eden, ihtiyaçlarını karşılayan ve estetik açıdan tatmin eden her ürün mutlaka olması gereken ürünlerdir diyebiliriz. Her tasarımın kendine özgü bir dili olmalı bu yüzden kullanıcıdan bağımsız ‘yaz evleri dekorasyonunda şu ürün mutlaka olmalı’ diyebilmemiz olanaksız.”