Gayrimenkul Haberleri Elbirliği Mülkiyeti Nedir?

Elbirliği Mülkiyeti Nedir?

Son Güncellenme:

.

Elbirliği Mülkiyeti Nedir

Birden fazla hak sahibinin bulunduğu, toplu mülkiyet türlerinden biri olan ‘Elbirliği Mülkiyeti’ miras paylaşımı gibi kanun ile öngörülebileceği gibi sözleşme sonucunda da doğabilir. Medeni Kanuna göre kanun ya da sözleşme ile aksi belirtilmediği sürece, hak sahiplerinin tasarrufunda oy birliği şartı aranır. Bu nedenle elbirliği mülkiyetine sahip olan malikler, diğer maliklerin onayını almadan herhangi bir tasarrufta bulunamaz. Kanunun öngördüğü miras paylaşımı ve sözleşme sonucunda evlilikte ortak mal rejimine geçilmesi, elbirliği mülkiyetini doğuran başlıca örnekler arasında yer alır. Mülkiyete konu olan malın devredilmesi, hak sahiplerinin dağılması ya da paylı mülkiyete geçme halinde el birliği mülkiyeti sonlanır.

Haberin Devamı

Elbirliği mülkiyeti ile paylı mülkiyet arasındaki farklar

Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyetten farklı olarak birden fazla kişi arasında hukuki bir ilişki ya da kanun ile doğmasından kaynaklanır. Paylı mülkiyette bir mülkün hak sahiplerinin payı, belirli bir oran ya da değere karşılık gelecek şekilde belirlenmiştir. Elbirliği mülkiyette ise paylar kesin olarak belli değildir ve maliklerin mülkiyet hakları üzerinde tek taraflı tasarruf yetkisi bulunmaz.

Elbirliği mülkiyetinden paylı mülkiyete geçiş

Sözleşmede aksi belirtilmediği sürece, bir mal üzerindeki elbirliği mülkiyetine ait olan hisseler paylı mülkiyet şartlarına göre dağıtılır. Ortaklar miras yolu ile edindikleri malları, elbirliği mülkiyetinden çıkararak paylarının belirlenmesini oy birliği ile karara vararak ya da ya da dava yolu isteyebilir.

Haberin Devamı

Elbirliği mülkiyeti ecrimisil

Elbirliği mülkiyette gayrimenkulden faydalanamayan hissedar, menfaate engel teşkil eden diğer hissedarlara karşı ecrimisil talebinde bulunabilir ya da ecrimisil davası açabilir.

Elbirliği mülkiyeti kira

Elbirliği mülkiyetine dahil olan taşınmazlarla ilgili tüm ortakların katılımı gerekir. Tüm ortakların rızası olmaksızın kurulan bir kira sözleşmesi geçersiz kabul edilir.