Emlak Ev alırken nelere dikkat edilmelidir? (2021)

Ev alırken nelere dikkat edilmelidir? (2021)

11.08.2021 - 17:11 | Son Güncellenme:

Çoğu insan kendi evini satın almanın hayalini kurar ve hedefler. Kiradan kurtulmak, aylık gelir stresini yaşamamak ya da yatırımlık olarak ev almak isteyen herkesin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Önemli birikimlerin aktarıldığı bu işlem öncesi kararınızı tekrar gözden geçirmek için ev alırken nelere dikkat etmek gerektiğini sizler için derledik.

Ev alırken nelere dikkat edilmelidir (2021)

Hayalini kurduğunuz evi bulduğunuzu düşünüyor ve onu almayı mı planlıyorsunuz? Acaba her açıdan bu evi incelediniz, yeterince masaya yatırdınız mı? Bu soruların yanıtlarını bulmak gerçekten önemli. Çünkü bu sürecin heyecanı ve yorgunluğu doğru karar vermenizi etkileyebilir, bazı noktaları gözden kaçırmanıza yol açabilir.

Haberin Devamı

Ev alırken öncelikle onun kimlik belgesi sayılan Tapu Belgesini detaylı olarak incelemelisiniz. Tapu belgesinde belirtilen konum, büyüklük, yaş gibi bilgilerin size sunulan bilgilerle aynı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.  Konutun sahiplerinin kim olduğu ve irtifak (kullanım) hakkının bulunup bulunmadığı da incelemeniz gereken bir başka husus. Ayrıca yapının projeye uygunluğunu gösteren iskan belgesi de mutlaka sormanız gereken belgelerin başında geliyor. 

Genellikle ev bakarken konutun büyüklüğü hakkında farklı bilgiler verilebilmektedir. Asansör boşluğu dahi sayılarak brüt metrekaresi sunulmaktadır. Oysa siz kullanacağınız alanın gerçek büyüklüğüyle ilgilenirsiniz. 

Ülkemiz deprem kuşağında yer aldığı için, deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılıp yapılmadığıyla da yakından takip etmeniz gereken bir başka konu. Yeni yapılar yönetmeliğe uygun olarak yapılmaktadır. Ancak kimi zaman o bölgede yaşanan son büyük depremden sonra yapılan binalar da güvenilir kabul edilmektedir. Siz hem evinizin güvenliği, hem de değeri bakımından yönetmeliğe uygunluk ve deprem raporu talep etmelisiniz.

Haberin Devamı

Ev alırken dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise konutun çevresel değeri… Sağlık ve eğitim kurumları, alışveriş merkezleri, ulaşım noktalarına yakınlığı o konutun değerini belirler. Gelişmekte olan bir ilçede veya zaten merkezi konumda olan bir muhitte ev almayı seçebilirsiniz. Bu konuları göz önünde bulundurursanız eviniz her zaman değer kazanır.

Önceki sahibi ile sohbet ederek, ondan evde rutubet sorunu, tesisat sorunları, komşularla problem, gürültü sorunu gibi yaşamadan anlayamayacağınız sıkıntılar olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Bu konularda evi birkaç kez ziyaret ederek kendi kontrollerinizi de yapabilirsiniz.

En önemli hususlardan biri de, yaşayacaksanız o evin size sıcak gelip gelmemesidir. Unutmayın ki, evi en çok değerli kılan unsur onun bir yuva sıcaklığına sahip olmasıdır.