Dekorasyon Fatakulu Halkının Totem Evleri: Uma Lulik

Fatakulu Halkının Totem Evleri: Uma Lulik

Son Güncellenme:

.

Fatakulu Halkının Totem Evleri: Uma Lulik

Bu kutsal totem evleri, Fatakulu halkını atalarının ruhlarıyla birleştiriyor. Timor-Leste'nin (Doğu Timor) Fatakulu halkı, kendi sütunları üzerinde durabilen zarif Totem evleri ve Uma Lulik adı verilen kutsal evleri ile tanınan etnik bir azınlıktır. Bu kutsal kulübeler, geçmişle gelecek, ölüler ve canlılar arasındaki bağı sembolize eder.

Haberin Devamı

Geçmiş ile Gelecek Arasında Bir Bağ

Fatakulu Halkının Totem Evleri: Uma Lulik

Doğu Timor'un yerli köylerinde hâlâ geleneksel Uma Lulik evleri bulunmakta. Ayrıca, yakın tarihte inşa edilen ve bu geleneği onurlandırmak, Fatakulu halkının usta işçiliğini sergilemek adı birkaç kopya Uma Lulik stili evler de bulunmaktadır. Her 10 ila 20 yılda inşa edilen veya yenilenen bu evler, aileler arasında bir bağ olarak hizmet etmektedir. Yeniden inşa etme süreci, geçmiş ile şu andaki üyeleri ve seçtikleri üyeler arasındaki bağları güçlendiriyor. Bir Uma Lulik evi belirli bir aileye aittir, ancak evlilik yoluyla bu aile ile bağ kuran diğer tüm soydaş grupları da temsil eder. Sonuç olarak bir Uma Lulik, ailenin ruhunu, ağını, tarihini, geleneklerini ve kaçınılmaz olarak özünü bir bütün haline getirerek somutlaştırır.

Haberin Devamı

Mimari Bir Direniş

Fatakulu Halkının Totem Evleri: Uma Lulik

Uma Lulik yapılarının varlığı, Fataluku halkının direncinin bir kanıtıdır. İlk olarak Portekiz tarafından 16. yüzyılda sömürgeleştirilen ada daha sonra Japonya ve Endonezya tarafından işgal edildi. Endonezya'nın 25 yıllık işgali sırasında yerli halka birçok zulüm yapıldı. Bu süre zarfında Uma Lulik evlerinin birçoğu ya yok edildi ya da terk edildi. 2002'de ülke bağımsızlığını kazandığında, geleneksel adetler tekrar canlandırıldı ve bu kutsal evler yeniden ortaya çıktı. Uma Lulik evleri genellikle yerel kereste, bambu ve sicim ile inşa edilmiştir. Bununla birlikte, kullanılan her element fiziksel özelliklerini aşarak, geçmişten günümüze kadar olan birçok değeri sembolize eder. Fiziksel özelliklerin maneviyat ile olan bu karışımı, Uma Lulik evlerinin her bir unsuru tüm bu toplumsal ve kültürel değerlerle birleşerek, mimari bir yapıdan daha fazlasını oluşturur. Bu mistik yapılar, geçmiş ile günümüz arasında bir bağ oluştururken, şu an yaşayanlar ve vefat eden atalarla olan güçlü bir ilişkiyi anlatır.

Gitmeden Önce Mutlaka Bilin

Fatakulu Halkının Totem Evleri: Uma Lulik

Uma Lulik yapıları Timor-Leste'deki köylerde bulunabilir. Bunun yanı sıra, birçok kopya Uma Lulik evi de ülke genelinde bulunabilir. Siz de bu mistik, tarihi ve çalışkan bir yerli halkın tüm yansımalarını bu evlere bakarak deneyimleyebilirsiniz. Geçmişten günümüze kadar olan güçlü bağları anlatan bu evler, mimari bir yapıdan daha fazlasıdır.