Son Güncellenme:
Belediyelerden alınan imar durumu, bölgedeki imar planlarına ve imar yönetmeliğine göre bir arsanın hangi koşullarda nasıl kullanılabileceğini detaylarıyla gösteren bir belgedir. Tüm yapılar imar durumu belgesindeki bilgiler esas alınarak inşa edilir.İmar durumu belgesini almak için başvurulacak merci, belediyelerin Kadastro Müdürlükleridir. Belge başvurusunda Kadastro Müdürlüğü'nden alınacak çap belgesi, tapu, nüfus kağıdı ya da vekil olması durumda vekaletname aranır. İmar durumu belgeleri 12 ay süreyle kullanılabilir. 12 aydan daha eski süreli imar belgeler, için yeniden başvuruda bulunulması gerekir.
Belediye sınırları içinde yer alan arsalara ilişkin imar durumu bilgileri, belediyelerin e-imar uygulamaları ile sorgulanabilir. Mahalle, sokak, kapı no gibi adres beyanına göre sorgu yapılabileceği gibi ada/ parsel numarasına bilgilerine göre de imar durumu bilgisine ulaşılabilir. Online sorgulamalardan edinilecek imar durumu bilgisi sadece bilgilendirme amaçlı olup, sorgulama ekranından döküm alınmak suretiyle elde edilen belgeler, imar durumu belgesi yerine kullanılamamaktadır.
Muhtelif kavramı tapulardaki gayrimenkulün çeşitliliğini belirtmek üzere kullanılır. Taşınmaz bir varlığın tapusunda, taşınmazın arsa, tarla, bahçe gibi niteliği, ebatları ve sahibi gibi bir takım bilgiler bulunur. Tapusunda arsa bilgisi bulunmayan bağ, bahçe, tarla gibi taşınmazlar muhtelif olarak nitelendirilir ve belediyelerin imar uygulamaları dışında yer alır. İmar uygulamalarında yapılacak düzenleme ile bu alanlar arsaya dönüştürülerek yapılaşmaya uygun hale getirilir.