Püf Noktaları Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

Son Güncellenme:

.

Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir

Mutfakta en çok kullanılan gereçlerden olan kesme tahtalarının temizliği sağlık açısından büyük önem taşıyor. Sizin için hazırladığımız kesme tahtası temizliği önerileri ile mutfaktaki en büyük yardımcınız olan bu ürünleri çok daha sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kesme tahtası neden temizlenmelidir?

Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir

Yemek yapanların en büyük yardımcıları arasında yer alan kesme tahtaları, farklı malzemelerden yapılmış olabiliyor. Plastik, ahşap ya da cam gibi alternatifler sunulsa da en çok tercih edilen genellikle ahşap kesme tahtaları oluyor. Ahşap ya da plastik malzemeden üretilmiş kesme tahtaları bıçakların zamanla körelmesini engelliyor. Ancak bu olumlu özelliğin yanında tahta yüzeyinde zamanla meydana gelen çizikler, bakterilerin kolaylıkla barınabilecekleri birer yuva haline geliyor. Bakteri oluşumunun önüne geçmek içinse düzenli aralıklarla, mümkünse her kullanımdan sonra kesme tahtalarını temizlemek gerekiyor. Kimyasal bazlı temizleyiciler sık kullanılmaları halinde ahşap yüzeye zarar verebiliyor. Bu duruma engel olmak için en iyisi doğal ürünlerden yararlanmak. Çapraz bulaşmaların önüne geçmek adına ise sebzeler için ayrı, et ürünleri için ayrı tahta kullanılması öneriliyor.

Haberin Devamı

Kesme tahtası temizliği nasıl yapılır?

Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir

Sıklıkla kullanılan kesme tahtalarının hem dezenfekte edilmesi hem de ömürlerinin uzaması için birçok pratik yöntem bulunuyor. Kesme tahtası temizliği için en sık kullanılan yöntemlerden bazıları ise şunlar:

Limonla ve sirkeyle temizlik:

Limon, içeriğindeki asit sayesinde hem bakteri oluşumunu engelliyor hem de kötü kokuların önüne geçiyor. Özellikle soğan, sarımsak gibi besinlerin kokularının tahtaya sinmemesi için yarım limonla tahtanızı ovabilirsiniz. Sirkede bulunan asit de aynı şekilde kesme tahtası yüzeyini dezenfekte ediyor. Sirkeli suyla ovduğunuz tahtanızı bu şekilde bir süre beklettikten sonra kurumaya bırakabilirsiniz.

Tuz ve kabartma tozu ile temizlik:

Tuzu tahtanızı daha parlak bir hale getirmek için tek başına kullanabileceğiniz gibi, kabartma tozu ve suyla karıştırarak etkili bir temizleyici elde edebilirsiniz. İşlem sonrası tahtanızı bol suyla durulamayı unutmayın.

Zımparalama yöntemi:

Tahtanızın yüzeyinde fazlasıyla çizikler meydana geldiyse tahta yüzeyini uygun bir zımpara ile zımparalayabilirsiniz. Böylelikle yüzeyde oluşabilecek bakteri birikiminin önüne geçebilirsiniz.

Kesme tahtası ne zaman değiştirilmelidir?

Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir

Çeşitli temizleme yöntemleriyle ömürleri uzatılmaya çalışılsa da kesme tahtalarının da belirli kullanım süreleri bulunuyor. Üzerinde derin oyuk ve çatlaklar oluşan tahtaları kullanmaya devam etmek sağlık açısından risk taşıyor. Bu yüzden kullanım sıklığı göz önünde bulundurularak kesme tahtalarını yenileriyle değiştirmek en iyisi. Tahtaları her kullanımdan sonra uygun bir temizleyiciyle temizlemek ve kuru bir şekilde saklamak ürünün hem ömrünü uzatıyor, hem de hijyenik bir kullanıma olanak tanıyor.