Emlak Parselasyon Nedir? Parselasyon Planı Nasıl Yapılır?

Parselasyon Nedir? Parselasyon Planı Nasıl Yapılır?

27.05.2021 - 15:54 | Son Güncellenme:

Arazilerin şekillenmesi için bir takım çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar içerisinde parselasyon planı uygulamaları yapılmaktadır. Parselasyon işlemleri araziler üzerinde yapılmakta olan işlemlerdendir. Peki, parselasyon ne demektir? Parselasyon planları nasıl yapılmaktadır? İşte, parselasyon işlemlerinin detayları ve içerdiği hususlar.

Parselasyon Nedir Parselasyon Planı Nasıl Yapılır

Parselasyon ham araziler üzerinde yapılan çalışmalardır. Parselasyon işleminin amacı arazilerin imar işlemlerine bir hazırlık yapmaktır. Yani bir arazi üzerinde önce parselasyon sonra imar işlemleri yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Parselasyon Nedir?

Tarla ve bölünmemiş araziler üzerinde işlem yaparak, araziyi parsel şekline getirme işlemine parselasyon adı verilmektedir. Bu işlem imar parselleri oluşturmak amacı ile yapılmaktadır. Bu işlem ile birlikte plan sınırları oluşturulmuş olur. Ancak halende arazinin bir takım düzenlemelere ihtiyacı olmaktadır.

Parselasyon Planı Nasıl Yapılır?

Öncelikle arazi üzerinde ifraz yani bölünme işlemi yapılması gerekmektedir. Yani tarım arazilerinin kadastro biçiminde imar planı esaslarına göre imar parsellerine ayrılır. Daha sonar tevhit işlemi yapılır. Bu işlem ile birlikte alanın verimli kullanılmasına ilişkin engel durumlar kaldırılır. Böylece artık şeklinde kalan parsellerin birleştirme işlemleri yapılmaktadır. Böylece atıl durumda olan parçalarda kullanılmış olur.