Püf Noktaları Evinizi Doğru Aydınlatmanın 5 Altın Kuralı

Evinizi Doğru Aydınlatmanın 5 Altın Kuralı

10.05.2021 - 09:41 | Son Güncellenme:

Eviniz için doğru aydınlatmayı tasarlamak çok da kolay değildir. Konum, teknik kısıtlamalar, estetik seçimler, birçok parametreye karar vermeli ve hepsini koordine etmelisiniz. Güzel bir ışık, rahatınız ve hayal ettiğiniz iç dekorasyon için vazgeçilmez bir unsurdur. İşte tavandan aydınlatma için 5 temel adım.

Evinizi Doğru Aydınlatmanın 5 Altın Kuralı

UYGULAMANIN PLANLANMASI VE TASARLANMASI

Haberin Devamı

Işık kaynaklarınızın elektrik düzenini incelemek çok önemli bir adımdır. Aydınlatmayı belirlemek ve tüm odalarınıza göre ihtiyaçlarınızın bir listesini yapmak için bir plan çizin. İsteklerinizi ön yargısız olarak gözden geçirin, yatak odanızda tavan lambası şart mı gerçekten? Mutfakta tezgâhın üstündeki işlevsel aydınlatma? Evet mutlaka! Bütün planınızı önceden kağıda dökmeli ve büyük resme bakmalısınız. 

ELDE EDECEĞİNİZ ATMOSFER HAKKINDA DÜŞÜNÜN

Her odaya vermek istediğiniz aydınlık atmosferi önceden düşünün ve hoşunuza giden dekorasyona karar verin. Her odaya yerleştirmek istediğiniz ışık “iklimi” üzerine düşünmek, aydınlatma türünü tanımlamanıza yardımcı olacaktır: tavandan, yerden, dekoratif… Aynı zamanda ışık yoğunluğu ve kurulacak aydınlatma türü hakkında da karar vermelisiniz. Örneğin, tasarımcı atmosferlerinden hoşlanmıyorsanız, tavana spot ışıkları takmaktan kaçının. Dolaylı aydınlatmayı seviyorsanız, masa lambalarını bağlamak için prizlerin kurulumunu seçin. 

Haberin Devamı

TEKNİK BİLGİLERE HÂKİM OLUN

Oturma odası, mutfak veya yatak odası gibi bazı odalar, birden fazla aydınlatma türü ve dolayısıyla birden fazla ışık kaynağı gerektirir. Alanınızı rahatlatmak, stratejik alanları aydınlatmak ve hoş bir atmosfer yaratmak için ışıkların sayısını artırmayı seçebilirsiniz. Oturma odasında: masa lambaları, zemin lambaları ve duvar lambaları, odanın ana aydınlatmasına adanmış bir sarkıt veya tavan lambasını tamamlayacaktır. Bunları stratejik yerlere yerleştirin: kanepenin yanına, sehpaya ve ara sıra kullandığınız mobilyaların yanına. Yumuşak bir atmosfer için lambalarınıza sıcak ışık veren (2500 ile 3000 Kelvin arasında) ampuller alın. Onları açıp ışık yoğunluğunu dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Şenlikli bir atmosfer için birkaç renkli olanı yerleştirin. Işığın boşluğu yapılandırdığını unutmayın. Nesneleri, resimleri vurgulamak veya bir mimari özelliği vurgulamak için vurgulu aydınlatmayı kullanın. İdeal olan, gizli ışık kaynaklarını kullanmaktır, böylece ışık huzmesi, LED ışık şeritleri gibi mekânı bir sahneye dönüştürür. 

Haberin Devamı

CESUR DAVRANIN

Lambalar güçlü dekoratif öğeler haline geldi. Alışılmışın dışına çıkın ve şaşırtıcı kombinasyonlar yaratmaya cesaret edin. Bir köşede merkezden uzak bir sarkıt, zemine entegre aydınlatma gibi parlak ve orijinal bir dekoru simgeleyen tüm öğeleri kullanabilirsiniz. 

KUSURLARI GİZLEMEK İÇİN AYDINLATMA KULLANIN

Aydınlatma, bir odadaki kusurları azaltmak için etkili bir çözümdür. Dolaylı aydınlatma sağlayan duvar lambaları görsel olarak biraz alçak bir tavanı yüksek gibi gösterebilir, “gün ışığı” ampulleri ise karanlık bir oda için idealdir.