Emlak Taşınmaz Yükü Nedir? İpotek İle Arasındaki Farklar Nelerdir?

Taşınmaz Yükü Nedir? İpotek İle Arasındaki Farklar Nelerdir?

27.05.2021 - 15:51 | Son Güncellenme:

Mal varlıklarının maddi değerleri ile hukuki boyutlarının belirlenmesi kapsamında bir takım ifadeler bulunmaktadır. Bu ifadeler taşınmaz ve taşınırların değer ve malik belirleme işlemlerini kapsamaktadır. Bu ifadeler arasında ipotek ile taşınmaz yükü terimleri dikkat çekmektedir. Peki, taşınmaz yükü ne anlama gelmektedir? İpotek ile taşınmaz yükü ne tür benzerliği ya da farkı bulunmaktadır? İşte ipotek ve taşınmaz yükü ifadelerini içeren hususlar.

Taşınmaz Yükü Nedir İpotek İle Arasındaki Farklar Nelerdir

 İpotek, bir borcun güvence altına alınması kapsarken, taşınmaz yükü taşınmazın sahibinin o taşınmaz sorumluluğu hakkında bir kimseye yükümlü olması anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

Taşınmaz Yükü Nedir?

Taşınmaz yükü, belli bir taşınmazın malikinin sadece o taşınmaz ile ilgili olmak üzere başka bir kimseye karşı yükümlü kılması bir şey vermesi olarak tanımlanabilir. 

İpotek ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

İpotek, bir borcun ödenmesini güvence altına almak için borç ödenince ortadan kaldırmak şart ile borçlu tarafından belirlenecek bir taşınmaz üzerine alacaklı lehine tapuya işlenen kayıt demektir. Taşınmaz yükü ise söz konu taşınmaz sahibini diğer bir kişiye yükümlü kılar. Taşınmaz yükününde bahse konu olabilmesi için tapu kütüğüne tescil şartı bulunmaktadır.