Son Güncellenme:
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre, bağımsız ve sürekli niteliğe sahip olan taşınmazların, tapu sicili kayıtlarının ayrı bir sayfaya kaydı yapılan üst hakkı, mülkiyeti başkasına ait olan bir arazinin üzerinde, altında yapı yapmaya ya da mevcut yapıyı korumaya yönelik olarak kurulan bir tür irtifak hakkıdır. Kurulumunda resmi senet düzenlenmesi şekil şartına tabidir.
En az 30 en çok 100 yıl süre ile kurulan ve tasarruflar üzerinde herhangi bir kısıtlamaya neden olmayan bağımsız ve sürekli irtifak haklarının tescili, tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya yapılır. Tapu kütüğüne tescil edilmiş irtifak hakları üçüncü kişilere devredilebilir, mirasçılara geçebilir ve bu haklar üzerinde her türlü ayni ve şahsi kişisel hak kurulabilir.30 yıldan kısa süreli üst hakkında ise bağımsız ve sürekli bir hak olarak, ayrı bir sayfaya tescil işlemi yapılmaz. Bağımsız bir hak olan üst hakkı azami 100 yıl için kurulabilir. Bu sürenin 3/4’ü dolduktan sonra, kurulumdaki şekil şartına uyularak süre azami 100 yıl olmak üzere yeniden uzatılabilir.
Üst hakkının tapuya tescil edilmesi durumunda ipotek işlemlerinin konusu olabilir. İpotek bedeli ödenmediği zaman alacağa karşılık rehin edilmiş olan ipoteğin tescili yapılabilir.
Üst hakkı işlemleri resmi senet düzenlenmesi şekil şartına tabidir. Sözleşmenin kurulumunda sadece tapu müdürlükleri yetkilidir.“Bağımsız ve sürekli nitelikte olan, üst hakkı...........lehine......yıl süreyle ...no’lu sayfada tescil edilmiştir. Tarih ......” şeklinde bir sözleşme hazırlanabilir.