Geri Dön
Facebook verileri nasıl sızdırdı? Facebook'u silmek gerekiyor mu?

Facebook verileri nasıl sızdırdı? Facebook'u silmek gerekiyor mu?

Gün geçmiyor ki sosyal medyada skandallarla karşılaşmayalım. Hayatımızın büyük bölümünü işgal eden sosyal medya platformlarının en önemlilerinden birisi olan Facebook geçtiğimiz günlerde yaşadığı sızdırma olayı ile yeniden gündeme geldi. Biz de Facebook’un bilgilerimizi sızdırmasına Molatik olduk.

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Geçtiğimiz günlerde gelen haber üzerine hepimiz şoke olduk. Facebook’taki verilerimiz sızdırılmış ve ücretsiz bir forumda yayınlanmıştı. Üç beş kişinin değil tamı tamına 533 milyon kişinin verileri yabancı ellere geçmişti. 533 milyon kişinin arasında 20 milyona yakın Türk vatandaşı var. Bu da insanlarda panik havası yarattı.

Haberin Devamı

Facebook verileri nasıl sızdırdı?

Facebook’tan verileri telefon numaralarını deneyerek ‘tırtıklamış’ hacker. Tek tek numaraları deneyen hacker bilgilere bu yolla ulaşmış. Yani oturup tanımadığınız kişileri aramaktan farkı yok. Tek farklı olan bu yöntemle kişisel verilerinize ulaşılması oldu.

2,8 milyardan fazla kullanıcıya sahip Facebook. 533 milyonda da oldukça büyük bir sayı. Hal böyle olunca insanlar da panik oluyorlar. Düşünün Mark Zuckerberg’in bile bilgisini çalmışlar.

Facebook'u silmek gerekiyor mu?

Yaşanan veri skandalından sonra insanlar “Facebook’u silmem gerekiyor mu?” diyerek soru soruyorlar. Silmeniz ya da silmemeniz üzerine kesin bir şey söyleyemem ama güvenlik önlemleri almanız gerekiyor. Facebook şifrenizi değiştirin, her ne olursa olsun değiştirin. Çünkü birçok platforma girişi Facebook ile yapabiliyoruz. Mümkün mertebe diğer başka sitelere üye olurken Facebook’u kullanmayın.

Haberin Devamı

Ayrıca alabileceğiniz bir önlem daha sitelere üye olurken kendi adınızı kullanmak yerine ‘çakma’ isimleri kullanabilirsiniz. Örneğin, bir yerden yemek sipariş ederken çakma bir mail adresi kullanabilir, isminizi de çakma olarak kaydederseniz isminizin kullanılmasının önüne bir nebze geçersiniz.

selcuk.bulut@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler