Bakan Yılmaz Tunç, 10'uncu Yargı Paketi ile çocuk hükümlüler için ceza infaz sisteminde değişiklik yapılacağını belirterek, kasıtlı suçlardan toplam 3 yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olanlar ile taksirli suçlardan toplam 5 yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkum olan çocuk hükümlüler hakkında verilen cezaların doğrudan çocuk eğitim evlerinde yerine getirileceğini aktardı.
Trafikte can güvenliğinde kuralsızlığa geçit olmayacağının altını çizen Bakan Tunç, şunları kaydetti:
"10'uncu Yargı Paketinde yapılacak düzenlemelerle trafik düzenini bozan eylemlerle daha etkin mücadele edeceğiz. Trafikte yol kesme müstakil suç olarak düzenlenecek. Hukuka aykırı bir davranışla kara ulaşım aracının hareket etmesini engelleyen, bu aracı hareket halindeyken durduran veya gitmekte olduğu yerden başka yere götüren kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
Trafik güvenliğini tehlikeye sokanlara yönelik cezalar artırılacak. Bu kapsamda kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare edenlere verilecek hapis cezasının alt sınırı artırılarak, ceza 4 aydan 2 yıla kadar hapis olarak belirlenecek."
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, düğünler başta olmak üzere sevinçli günleri üzüntüye dönüştürenlerle mücadelenin kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı.
10'uncu Yargı Paketi ile yapılacak düzenleme kapsamında "kuru sıkı olarak bilinen" ses ve gaz fişeği atabilen silahların da "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçunun kapsamına alınacağını belirten Bakan Tunç, meskun mahalde ses ve gaz fişeği atanlar dahil, silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullananların 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alabileceğini, bu suçun düğün, nişan ve asker uğurlaması gibi kişilerin toplu olarak bulundukları yerlerde işlenmesi halinde ise verilecek cezanın yarısından bir katına kadar artırılacağını aktardı.
Adalet Bakanı Tunç, 10. Yargı Paketi kapsamında yapılacak düzenlemeyle vücut dokunulmazlığına yönelik işlenen kasten yaralama suçlarının hapis cezası sürelerinde artış yapılacağını kaydederek, "Kasten yaralama suçlarında hapis cezaları yüzde 50 oranında artırılacak. Tehdit suçuyla etkin mücadele sağlanacak. Suça teşebbüs halinde faile ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezaları yerine verilecek süreli hapis cezasının alt ve üst sınırı artırılacak." ifadelerini kullandı.
Bakan Tunç, 10'uncu Yargı Paketi kapsamında erişimin engellenmesi veya içeriğin çıkarılması düzenlemeleriyle ilgili olarak İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da düzenlemeler yapıldığını belirtti.
İnternet ortamında kişilerin şeref ve itibarına yönelik yapılan saldırılarda kişilere bu saldırıyı engellemeye yönelik imkan tanındığını aktaran Adalet Bakanı Tunç, dijital mecralarda yapılacak tüm düzenlemelerin amacının kişilik haklarının daha etkin şekilde korunması olduğunu vurguladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 10'uncu Yargı Paketi doğrultusunda Noterlik Kanunu'nda disiplin hükümlerinin yeniden düzenlendiğini, bu kapsamda disiplin yaptırımlarının hukuki belirlilik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde açık ve net şekilde tanımlanacağını bildirdi.
TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçen 10'uncu Yargı Paketi'nin, TBMM Genel Kurulu'nda da milletvekillerin güçlü desteğiyle kabul edileceğine yürekten inandığını kaydeden Bakan Tunç, "Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen ve öngörülebilir bir adalet sistemi vizyonuyla çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Vatandaşlarımızın adalete olan güvenini en üst noktaya taşıyacak, Türkiye Yüzyılı'nı 'Adaletin Yüzyılı' yapacağız." ifadelerini kullandı.