Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
Son Dakika Haberler
Bilgi Rehberi2025 Yeni Trafik Cezaları Belli Oldu! Bakan Yerlikaya açıkladı: Yeni trafik cezaları ne kadar ve değişen kanun maddeleri neler?
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerBilgi Rehberi Haberleri

2025 Yeni Trafik Cezaları Belli Oldu! Bakan Yerlikaya açıkladı: Yeni trafik cezaları ne kadar ve değişen kanun maddeleri neler?

31.05.2025 - 00:25 | Son Güncellenme: 31.05.2025 - 00:25

#2025 trafik cezaları#Yeni trafik ceza tutarları ne kadar#Yeni trafik kanunu maddeleri neler
TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

İçişleri Bakanlığı, 2025’te yürürlüğe girecek yeni Karayolları Trafik Kanunu düzenlemeleri için harekete geçti. Trafik güvenliğini artırmayı hedefleyen teklif Meclis’e sunulurken, Bakan Ali Yerlikaya CNN Türk’te yaptığı açıklamada emniyet kemeri takmama, drift atma, alkollü ve ehliyetsiz araç kullanma gibi ihlallerin ceza tutarlarını açıkladı. Peki, yeni trafik ceza tutarları ne kadar ve değişen kanun maddeleri neler?

1/42025 Yeni Trafik Cezaları Belli Oldu Bakan Yerlikaya açıkladı: Yeni trafik cezaları ne kadar ve değişen kanun maddeleri neler

Trafik cezalarının artırılmasına yönelik kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yeni düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, alkollü araç kullanımı, ambulansa yol vermeme, drift atma gibi ihlallerde uygulanacak cezaları duyurdu. Drift atan ve kaza yerini terk eden sürücülere 46 bin TL para cezası ve ehliyete el koyma yaptırımı geliyor. Peki, yeni trafik cezaları kanunları nasıl olacak?

2/4YENİ TRAFİK CEZALARI 2025 NE KADAR VE KAÇ TL OLACAK

YENİ TRAFİK CEZALARI 2025 NE KADAR VE KAÇ TL OLACAK?

MAKAS ATMANIN CEZASI

Günde 3,17 insan şerit izleme ve değiştirme ihlali nedeniyle ölüyor. 2.167 TL olan cezayı 5.000 TL yaptık. Ağır taşıtlar için cezayı 10.000 TL yaptık. Ters şeritte tek yönlü yolda ilerlemenin cezası 10.000 TL olacak, yerleşim yeri bölünmüş yolda 20..000 TL, şehir dışı bölünmüş yol ve otoyolda 90.00 TL. Otoyol ve şehir dışı bölünmüş yolda ters şerit ihlalinde ehliyeti 30 gün alınacak ve 60 gün trafikten men edilecek. Makas atmanın cezası 90 bin TL olacak. Makas atanın ehliyeti 30 gün alınacak ve 60 gün trafikten men edilecek.

KAVŞAK VE GEÇİŞ ÖNCELİĞİ İHLALİ CEZASI

Geçiş önceliği ve kavşak ihlalinin cezası 993 TL. Günlük can kaybı 2.2. Ambulans ve itfaiye yol vermezseniz 46 bin TL ceza yerseniz. Ehliyetinizi 30 gün alırız ve aracınızı 30 gün trafikten men ederiz. Geçiş üstünlüğü olan diğer araçlara yol vermemenin cezası 15 bin TL.

Kavşaklarda geçiş hakkı kurallarına uymamanın cezası 5 bin TL oldu. Ambulans ve itfaiyelerin önünde ve arkasında kamera var. Arkasına takılırsanız cezası var. Ambulansa ve itfaiye 5 yıl içerisinde 2 kez yol vermezseniz ehliyetiniz iptal edilir. Arkadan çarpma konusu da var. Yakın takibin cezası 993 TL cezası var mevcutta.

Bu ceza 5 bin TL oldu. Cep telefonu kullanmanın cezası 2.167 TL idi. Bunun da cezasını artırdık. Kırmızı ihlal edildiği için her 3 günde 1 kişi ölüyor. Mevcut ceza 2.617 TL. Birincisinde 5 bin TL, ikincisinde 10 bin TL, üçüncüsünde 15 bin TL ve ehliyeti 30 gün alıyoruz. 4. kez olursa 20 bin TL ceza ve 60 gün ehliyeti alıyoruz.

3/42025 Yeni Trafik Cezaları Belli Oldu Bakan Yerlikaya açıkladı: Yeni trafik cezaları ne kadar ve değişen kanun maddeleri neler

TAKOGRAF KULLANIMI

 Takograf kullanmamanın cezası mevcutta 4.512 TL, cihaza müdahale 70.594 TL ceza mevcutta uyguluyoruz. Takograf kullanmanın cezasını 75 bin TL yaptık. Müdahale edene birince kez 185 bin TL, tekrarı 370.000 bin TL, araç sahibine 2 kat ceza uygulanacak. Birincisinde de 30 gün, ikincisinde 90 gün ehliyetine el koyacağız. Belediye sınırları içinde takograf muafiyet kaldırıldı. Muafiyeti kaldırılacak araç sayısı 52 bin. Usulsüz sürücü kartı kullanımda 75 bin TL, tekrarında 150 bin TL, araç sahibine 2 kat ceza yazılacak. Taksimetre açmamanın cezası 46.000 bin TL olacak.

KASK KULLANMAMA CEZASI

6.3 milyon motosiklet trafikte var. Ceza ve denetimi artırdık. Denetim yüzde 114 artı. Günde 4,3 can kaybı oluyor. Kask kullanmamanın cezası 993 TL. Şimdi 2.500 TL, ikincisinde 5 bin, üçüncüsünde 10 bin TL ceza yazılacak. Akrobatik hareketlere 46 bin TL ceza yazıyoruz ve 60 gün ehliyetini alıyoruz ve 60 motorunu bağlıyoruz. 5 yıl içerisinde 2. defa yaparsanız ehliyet iptal ediliyor. Akan trafikte yarış yapmanın cezası 46 bin TL olacak. 5 yıl içerisinde 2 yıl yapılırsa ehliyetini al.

4/42025 Yeni Trafik Cezaları Belli Oldu Bakan Yerlikaya açıkladı: Yeni trafik cezaları ne kadar ve değişen kanun maddeleri neler

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANIMI CEZASI

Alkol ve uyuşturucu etkisinde araç kullanmanın cezası 1. kez de 9.267 TL ceza yazıyorduk. Alkol etkisinde araç kullanmanın cezası 25 bin TL ceza ve 6 ay ehliyetini alıyoruz. İkincide 50 bin TL ceza ve 2 yıl ehliyetini alıyoruz. Üçüncü ve fazlasında 150 bin TL ceza ve 5 yıl ehliyetini alıyoruz. Ticari araçta 3. kez de 150.000 TL ceza yazıyoruz ve ehliyetini iptal ediyoruz. Uyuşturucu etkisinde araç kullanmanın cezası 150 bin TL. Alkol ve uyuşturucu ölçümü yaptırmamanın cezası 150 bin TL ve ehliyetine 5 yıl el koyuyoruz.
Dur ihtarına uymama nedeniyle can kayıplarında yüzde 26 artış var. 2.167 TL cezası vardı. Şimdi 200.000 bin TL ceza olacak. 60 gün ehliyeitne el koyacağız ve 60 gün trafiten men edeceğiz.

Plakları uygun durumda bulundurmama cezası işlem sayısı yüzde 68 arttı. Geçici plaka almadan araç kullanmanın cezası 46 bin TL oldu. 30 gün men edilecek. Plakada değişiklik yapmanın cezası 140 bin TL olacak. 30 gün araç men edilecek. Tescilli aracı plakasız kullanmanın cezası 46 bin TL olacak. Sahte plaka kullanmanın cezası 140 bin TL olacak. Ayrıca dava açılacak.

EMNİYET KEMERİ KULLANMAMA CEZASI

Emniyet kemeri kullanmamanın ihlali sürücüye ve yolcuya 993 TL şu an. Para cezasını 2.500 TL oldu. Geriye doğru 1 yıl içerisinde 4. kez ve fazla olursa ehliyetini 30 gün alıyoruz.

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANIMI

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 18.677 TL. Sürücü belgesiz araç kullanmanın cezası 40 bin TL olacak. Geçici geri alındığı halde araç kullanmanın cezası 200 bin TL. İptal edildiği halde kullanana 300 bin TL yazılacak.

DRİFT CEZASI

Drift atmanın cezası 46 bin 392 TL. Bu cezayı 140 bin TL yaptık. 60 gün ehliyetini ve arabasını alıyoruz. 5 yıl içerisinde bir daha yaparsa ehliyetini iptal ediyoruz.

KAZA YERİNİ TERK ETME CEZASI

Kaza yerini terk etmenin cezası 4.512 TL. Bu cezayı 46 bin TL yapacağız. Sosyal medyada ihlali paylaşıp överseniz 25.000 TL ceza uygulanacak. Görüntüde yapılan ihlal için de ayrıca ceza kesilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR
SURVİVOR 3. DOKUNULMAZLIK KİMİN OLDU Survivor bireysel dokunulmazlığı kim aldı ve eleme adayı kim seçildi
SURVİVOR 3. DOKUNULMAZLIK KİMİN OLDU? Survivor bireysel dokunulmazlığı kim aldı ve eleme adayı kim seçildi?
31 Mayıs 2025 Günlük Burç Yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık Burçlarını Bugün Neler Bekliyor
31 Mayıs 2025 Günlük Burç Yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık Burçlarını Bugün Neler Bekliyor?
BURSLULUK SINAV SONUÇ SORGULAMA | İOKBS 2025 Bursluluk Sınav Sonuçları Açıklandı Bursluluk Sonuçları Nasıl Sorgulanır
BURSLULUK SINAV SONUÇ SORGULAMA | İOKBS 2025 Bursluluk Sınav Sonuçları Açıklandı! Bursluluk Sonuçları Nasıl Sorgulanır?
HAVA DURUMU HABERİ: 31 Mayıs Cumartesi - 1 Haziran Pazar hava nasıl olacak Meteoroloji son hava durumu tahminleri
HAVA DURUMU HABERİ: 31 Mayıs Cumartesi - 1 Haziran Pazar hava nasıl olacak? Meteoroloji son hava durumu tahminleri
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik