Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
75.yıl
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
Son Dakika Haberler
Bilgi RehberiBereket ve bolluğun sembolü Aşure günü geldi! Kararmayan tam kıvamında aşure tarifi
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerBilgi Rehberi Haberleri

Bereket ve bolluğun sembolü Aşure günü geldi! Kararmayan tam kıvamında aşure tarifi

16.07.2024 - 15:12 | Son Güncellenme: 16.07.2024 - 15:12

#aşure nasıl yapılır#aşurenin püf noktası#aşure günü
Linki KopyalaWhatsappLinkedinFlipboard
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Aşure günü, bereketin ve bolluğun simgesi olarak her yıl büyük bir heyecanla beklenir. Paylaşmanın ve birlikteliğin vurgulandığı bu özel gün, Türk kültüründe önemli bir yer tutar. İşte aşure yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği ve tam kıvamında, kararmayan bir aşure tarifi.

1/10Bereket ve bolluğun sembolü Aşure günü geldi Kararmayan tam kıvamında aşure tarifi

Aşure günü, Muharrem ayının 10. günü olarak bilinir ve İslam dünyasında büyük bir öneme sahiptir. İnanışa göre Nuh Peygamber’in tufandan kurtuluşunun ardından elde kalan malzemelerle yaptığı tatlı olan aşure, günümüzde de paylaşmanın, yardımlaşmanın ve bereketin sembolü olarak hazırlanır. Ancak aşure yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. İşte tam kıvamında püf noktalarıyla birlikte aşure tarifi!

2/10Bereket ve bolluğun sembolü Aşure günü geldi Kararmayan tam kıvamında aşure tarifi

Aşurenin rengini koyulaştıran malzemeler arasında kuru incir, kuru üzüm ve ceviz içi bulunur. Bu malzemeleri pişirme sürecinin sonuna doğru eklemeniz gerekir; erken eklediğinizde aşureniz çok koyu renkli olacaktır. "Sıralama nasıl olmalı?" derseniz, önce buğdayları suda pişirip ardından kuru bakliyatları, kuru meyveleri, kuru yemişleri ve en son şekeri eklemeniz yeterli olacaktır.

3/10AZ MİKTARDA KARBONAT KULLANIN

AZ MİKTARDA KARBONAT KULLANIN

Aşurenizin beyaz kalmasını isterseniz, buğdayı haşlarken az miktarda karbonat kullanabilirsiniz. Kuru meyveleri aşureye eklemeden önce ayrı kaplarda pişirip sularını iyice süzerseniz, aşurenin renginin koyulaşmasını önlersiniz.

Aşurenizi bol incirli, cevizli veya üzümlü seviyorsanız, pişirme aşamasında bu malzemeleri az miktarda ekleyip servis sırasında daha fazla kullanabilirsiniz. Böylece aşurenizin tadı daha dengeli olacaktır. Aşurenizin renginin beyaz kalmasını istiyorsanız, son aşamada biraz süt ilave edebilirsiniz. Ancak süt eklediğinizde aşurenizi hızlı tüketmeye özen göstermelisiniz, çünkü bu şekilde hazırlanan aşure çabuk bozulabilir.

4/10AŞURE TARİFİ

AŞURE TARİFİ

Malzemeler

1 kg aşurelik buğday
500 gr kuru fasulye
500 gr nohut
400 gr kuru incir
500 gr kuru kayısı
300 gr kuru üzüm
1 çay bardağı kuş üzümü
6-7 su bardağı şeker
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı fındık
15-20 adet karanfil
2 elma
1 ayva
1 portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı süt

Üzeri İçin:

1 su bardağı fındık
1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı tuzsuz fıstık
2-3 adet nar
Kuş üzümü
Tarçın

5/10AŞURE YAPILIŞI

AŞURE YAPILIŞI

1 gece önceden buğdayı geniş bir kaba koyun ve berrak su çıkana kadar 5-6 kere yıkayıp süzün. Buğdayı büyük bir tencereye alın ve üzerini 4-5 cm geçecek kadar su ekleyin. Ocağa alın, kaynamaya başlamadan önce sarı suyu süzün ve buğdayı sıcak suyla tekrar yıkayın. Yeniden sıcak su ekleyip kaynamaya başlayınca altını kapatın, tencerenin kapağını kapatın ve sofra bezine sarın.

6/10Bereket ve bolluğun sembolü Aşure günü geldi Kararmayan tam kıvamında aşure tarifi

Aynı şekilde, 1 gece önceden kuru fasulye ve nohutu ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün düdüklü tencerede fasulye ve nohutu ayrı ayrı haşlayın. (Kuru fasulyeyi 8-10 dakika, nohutu 15-20 dakika haşlayın). Nohutların kabuklarını soyun.

7/10Bereket ve bolluğun sembolü Aşure günü geldi Kararmayan tam kıvamında aşure tarifi

Ertesi gün buğday tenceresini tekrar ocağa alın, üzerine yaklaşık 4-5 litre su ekleyin. 15-20 dakika kaynayan buğdayın içine haşlanmış nohut, fasulye ve pirinci ekleyin.

8/10Bereket ve bolluğun sembolü Aşure günü geldi Kararmayan tam kıvamında aşure tarifi

Kuru kayısıları küp küp doğrayıp sıcak suyla ıslatın. Kuru üzümü ve kuş üzümünü ayrı kaplarda sıcak suyla ıslatın. İnciri küp küp doğrayın ve süt ile ıslatın. Elma ve ayvaların kabuklarını soyun. Çeyrek elmaya karanfilleri batırarak aşurenin içine ekleyin. Kalan elma ve ayvaları küp küp doğrayın.

9/10Bereket ve bolluğun sembolü Aşure günü geldi Kararmayan tam kıvamında aşure tarifi

Kıvamı koyulaşan aşureye süzdüğünüz kayısıları, incirleri, üzümleri, doğranmış elma ve ayvaları, portakal kabuğu rendesini ve sütü ekleyin. Gerekirse kıvamı ayarlamak için sıcak su ekleyin. Tüm malzemeleri ekledikten sonra şekeri ilave edin ve kaynamaya bırakın. Fındığı ekleyip yaklaşık 15 dakika daha kaynatın.

Aşureyi kaselere paylaştırın. Üzeri için fındık, ceviz ve fıstığı rondodan geçirin. Nar tanelerini çıkarın ve aşurenin üzerine serpin. Kuş üzümü ve tarçın ile süsleyin. Afiyet olsun!

10/10Bereket ve bolluğun sembolü Aşure günü geldi Kararmayan tam kıvamında aşure tarifi
EN ÇOK OKUNANLAR
ASKERİ KARGO UÇAĞI SON GELİŞMELER 11 - 12 KASIM: Kargo uçağı neden düştü C130 kargo uçağı kazasında ölü veya yaralı var mı
ASKERİ KARGO UÇAĞI SON GELİŞMELER 11 - 12 KASIM: Kargo uçağı neden düştü? C130 kargo uçağı kazasında ölü veya yaralı var mı?
MASTERCHEF ELEME POTASI: 11 Kasım 2025 Masterchef dokunulmazlığı hangi takım kazandı ve eleme potasına kim girdi
MASTERCHEF ELEME POTASI: 11 Kasım 2025 Masterchef dokunulmazlığı hangi takım kazandı ve eleme potasına kim girdi?
Günlük Burç Yorumları: 12 Kasım 2025 Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık Burçlarını Bugün Neler Bekliyor
Günlük Burç Yorumları: 12 Kasım 2025 Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık Burçlarını Bugün Neler Bekliyor?
TOKİ 500 BİN KONUT BAŞVURU SAYFASI: TOKİ başvurusu nasıl yapılır ve kimler başvurabilir TOKİ başvuru ücreti ne kadar ve hangi bankalara yatırılır
TOKİ 500 BİN KONUT BAŞVURU SAYFASI: TOKİ başvurusu nasıl yapılır ve kimler başvurabilir? TOKİ başvuru ücreti ne kadar ve hangi bankalara yatırılır?
Gözden Kaçmasın
Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı
Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı
Obezite Üniteleri ve Obezite Cerrahisi Uygulama Üniteleri Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı
Obezite Üniteleri ve Obezite Cerrahisi Uygulama Üniteleri Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı
Park yeri bulamadı, dehşet saçtı: 1 ölü, 6 yaralı
Park yeri bulamadı, dehşet saçtı: 1 ölü, 6 yaralı
Aydında 20 yaşındaki Melisa arkadaşının evinde ölü bulundu
Aydın'da 20 yaşındaki Melisa arkadaşının evinde ölü bulundu
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik