Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
75.yıl
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
Son Dakika Haberler
Bilgi RehberiBörekçilerin sır gibi sakladığı sos! Börek çıtır çıtır oluyor
  • Paylaş:
  • Twitter icon
Haberin Tamamını Oku
2/6ÇITIRLIK İÇİN EN ÖNEMLİ FAKTÖR: SOS

ÇITIRLIK İÇİN EN ÖNEMLİ FAKTÖR: SOS

Börekçilerin en büyük sırrı, yufkaların arasına sürdükleri özel sostur. Bu sosun temelinde genellikle yoğurt, sıvı yağ, maden suyu ve yumurta yer alır. Karışım, hem böreğin kurumadan pişmesini sağlar hem de dışının altın renginde ve çıtır çıtır olmasına katkı sağlar. Maden suyunun içeriğindeki karbonat sayesinde, börek fırında pişerken kabarır ve çıtır bir doku kazanır.

3/6KENDİ SOSUNUZU HAZIRLAYIN

KENDİ SOSUNUZU HAZIRLAYIN

Evde yapabileceğiniz basit ama etkili bir sos tarifi:

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvı yağ

1 adet yumurta

Yarım şişe sade maden suyu

Tüm malzemeleri bir kasede karıştırın ve yufkaların arasına sürün. Üst kata geçmeden önce her katın eşit oranda bu sosla ıslanmasına dikkat edin. En üst kata ise sadece yumurta sarısı ve birkaç damla yağ karışımı sürmek, böreğe parlak ve çıtır bir yüzey kazandıracaktır.

4/6KIZARIKLIK VE ÇITIRLIK İÇİN DOĞAL DESTEKÇİ: SİRKE

KIZARIKLIK VE ÇITIRLIK İÇİN DOĞAL DESTEKÇİ: SİRKE

Bazı ustalar, karışıma birkaç damla üzüm sirkesi de ekler. Sirke, hem böreğin daha geç bayatlamasını sağlar hem de çıtırlığını artırır. Endişelenmeyin, piştikten sonra sirkenin kokusu ya da tadı hissedilmez. Sirke aynı zamanda yufkanın içindeki nişastayı aktive ederek daha gevrek bir yapı oluşturur.

5/6FIRININ ROLÜNÜ UNUTMAYIN

FIRININ ROLÜNÜ UNUTMAYIN

Sadece sos değil, pişirme şekli de büyük önem taşır. Böreğinizi önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında, fanlı ayarda pişirmeniz önerilir. Pişirme süresinin son 5-10 dakikasında ısıyı biraz artırmak, dış katmanın daha çıtır olmasını sağlar. Ayrıca böreği fırına verirken tepsiye yağlı kağıt serilmesi, altının da eşit şekilde pişmesine yardımcı olur.

6/6KURUMADAN SAKLAMANIN PÜF NOKTASI

KURUMADAN SAKLAMANIN PÜF NOKTASI

Pişirdikten sonra böreği çıtır haliyle uzun süre saklamak istiyorsanız, tamamen soğumasını bekleyin ve ardından hava almayan cam kapta muhafaza edin. Saklama kabının içine bir parça kağıt havlu koymak, fazla nemi emer ve böreğin çıtırlığını daha uzun süre korur.

EN ÇOK OKUNANLAR
Meteoroloji paylaştı 🌞 Hava kaç derece, hava durumu nasıl olacak İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerin 5 günlük hava durumu listesi
Meteoroloji paylaştı 🌞 Hava kaç derece, hava durumu nasıl olacak? İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerin 5 günlük hava durumu listesi
LGSde Merkezi ve Yerel yerleştirme nedir Liselere Merkezi ve Yerel yerleştirme şartları nelerdir
LGS'de Merkezi ve Yerel yerleştirme nedir? Liselere Merkezi ve Yerel yerleştirme şartları nelerdir?
Maaş haberleri || Memur zammı 2025 Temmuzda ne kadar olur 5 Aylık enflasyon farkıyla memur maaşı zam oranı yüzde kaç oldu
Maaş haberleri || Memur zammı 2025 Temmuz'da ne kadar olur? 5 Aylık enflasyon farkıyla memur maaşı zam oranı yüzde kaç oldu?
Biyografi 📌 Mehmet Erenler kimdir, neden öldü Halk müziği sanatçısı Mehmet Erenler kaç yaşında, cenazesi ne zaman, nereden kalkacak
Biyografi 📌 Mehmet Erenler kimdir, neden öldü? Halk müziği sanatçısı Mehmet Erenler kaç yaşında, cenazesi ne zaman, nereden kalkacak?
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik