03.07.2025 - 09:32 | Son Güncellenme:
Bursa Gemlik'te dün meydana gelen 3.9 ve 4.2 şiddetindeki depremlerin ardından bu kez 4.3 şiddetinde yeni bir deprem daha meydana geldi. Deprem İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde yer alan birçok ilde hissedildi. Depremin ardından Bursa deprem risk haritası, Gemlik fay hattı durumu gibi birçok veri merak edilmeye başlandı. Peki Bursa'da diri fay hattı yer alıyor mu? Gemlik'te fay hattı var mı?
Bursa ili, Türkiye’nin kuzeybatısında Kuzey Anadolu Fay sisteminin kollara ayrıldığı birbölgede yer almaktadır. Kuzey Anadolu Fayı Marmara Bölgesi’nde üç kola ayrılmıştır. Bunlar; Bolu’dan İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve Saroz Körfezi’ne uzanan KAFkuzeykolu, Pamukova, İznik Gölü, Gemlik Körfezi, Bandırma Körfezi üzerinden Behramkale’yeuzanan KAF orta kolu, Mekece-Yenişehir havzası Bursa Ovası güneyi, Uluabat Gölügüneyi, Kemalpaşa, Balıkesir üzerinde Ayvalık’a uzanan KAF güney koludur (Yaltırak, 2002). Bursasınırları dahilinde Kuzey Anadolu fayının orta ve güney kolunun segmentleri yer alır. Bursa ilindeki diğer bir fay zonu ise Trakya- Eskişehir Fay zonu olarak tanıtılanKB-GDdoğrultulu sistemdir (Sakınç vd. 1999; Yaltırak,2002). Bu sistem KAF ile etkileşimli olarakçalışan, Bursa ovalarının oluşumunda önemli bir rolü olan diğer bir aktif fay kuşağıdır.
Bursa ili aktif deprem üreten önemli bir tektonik kuşak bölgesinde yer almaktadır. 17 Ağustos1999 İzmit depremini izleyen jeolojik ve jeofizik çalışmalar KAF sisteminin Marmara Denizi içindeki konumu ve deprem üretebilecek aktif parçalarının belirlenmesi üzerine yoğunlaştırılmıştır. Bu araştırmalar neticesinde, Marmara Denizi içinde yer alan KAF’ın 110km’lik parçasının büyük bir deprem (büyüklüğü 6.5 veya daha yüksek) üretme olasılığının yüksek olduğu ortaya çıkarılmıştır. Diğer taraftan KAF’ın güneyinde yer alan ve Gemlik Körfezi’nden Marmara Denizi’ne giren İznik-Gemlik fayının da benzer büyüklüklerde deprem üretme potansiyeli vardır. Bu durum Marmara Bölgesi’nde yer alan bir çok metropol gibi Bursa ili için de önemli bir sismik tehlike oluşturmaktadır.
Bu nedenle, Bursa’yı yerel ve bölgesel ölçekte tehdit edebilecek Marmara, İznik-Gemlik, Uluabat ve Bursa-Çalı gibi kırık sistemlerinin yaratacağı sismik tehlikenin boyutlarının, potansiyel depremler oluşmadan öncemikro bölgeleme esaslarına dayalı olarak belirlenmesi son derece önem kazanmıştır. (Kaynak: Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa ili için zemin sınıflaması ve sismik tehlike değerlendirme projesi 2. araraporu)
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/100000 ölçekli İl Çevre Düzeni Planınınhazırlanması aşamasında ilin zemin sınıflama haritası, arazi kullanımı haritası, diri fay haritası, sıvılaşma riski taşıyan alanların haritası hazırlanmıştır. Bu haritalar tehlike ve risk haritalarının hazırlanmasında altlık teşkil edecek önemli verilerdir. Ayrıca il sınırları içerisinde 38 adet deprem kayıt gözlem istasyonu bulunmakta olup bu istasyonların 3’üzayıf 48 yer hareketlerini 35’i kuvvetli yer hareketlerini ölçmek için kullanılmaktadır.
İlimiz depremsellik açısından yüksek riskli durumda bulunmaktadır. Bu nedenle il genelinde kentsel
dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi, riskli yapı stokunun belirlenmesi, yenilenmesi veya depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekmektedir.