Ülkemizde son 60 yılda meydana gelen doğal afetlerin yol açtığı yapısal hasarların oranları yaklaşık olarak şöyledir; % 62 depremler, % 15 heyelanlar, % 12 su baskınları, %5 kaya düşmesi, % 4 yangınlar, % 2 çığ, fırtına v.s. Buna göre ülkemizdeki en önemli afetin deprem olduğu görülmektedir.
Diyarbakır’ın Kuzey ilçeleri 18.04.1996 tarih ve 96/8109 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen ‘’Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’’nda 1. Derece deprem bölgesi içinde yer almaktadır. Bu ilçeler: Çüngüş, Çermik, Ergani, Eğil, Dicle, Hani, Kocaköy, Lice, Hazro, Silvan ve Kulp tur. Merkez ve Güney İlçeleri (Bismil, Çınar) 2. derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır.
Diyarbakır il merkezi ve çevresinin jeolojik olarak üzerinde yer aldığı Arabistan Plakası ile Afrika Levhasının kuzeye doğru hareketi sonucu Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kuzeyini sınırlayan bir zon boyunca, Arabistan ve Avrasya Plakaları çarpışmaktadır. Bu çarpışma sonucu Bitlis-Zagros Kenet Kuşağı (Güneydoğu Anadolu Bindirme Kuşağı) gelişirken, makaslama kırıkları şeklinde de Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu oluşmuştur.