EYT yasası 1999 Eylül ayından önce sigortalı olan ve prim gün sayısını doldurmuş olanları kapsayacak. Bilindiği üzere 1999 yılının Eylül ayında SGK sisteminde yapılan değişimle sigortalılık süresi ve prim gün sayısına ek olarak yaş şartı getirildi. Düzenlemeden önce kadınlarda 20 yıllık sigorta süresi ve 5 bin gün prim şartı aranırken erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresin ve 5 bin gün prim ödemiş olma şartı aranıyordu ve yaş şartı bulunmuyordu. 1999 yılında yapılan düzenleme ile kadınlarda yaş 58'e erkekler için ise 60'a çekildi. Prim gün sayısı 5 binden 7 bine çıkarılırken yaş şartı da getirildi. O nedenle EYT yasasından yararlanacak olanlar 1999 Eylül ayından önce sigortalı olanları kapsayacak.
EYT yasası 4.5 milyona yakın kişiyi ilgilendiriyor. EYT yasası Aralık ayında meclise sunulduktan sonra 2023 yılınının ilk aylarda yasalaşacak. 4.5 milyon kişinin bir anda emekli edilmesi söz konusu olmazken bu aşamada kademeli emeklilik sistemi devreye alınacak. İlk aşamada 1.5 milyon kişinin emekli edilmesi planlanıyor.
Konu ile ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, Kıdem tazminatı için bir iş yerinde 1 yıl çalışma şartı olması gerektiğine dikkat çekerken EYT yasası ile birlikte halen çalışmakta olanların Kıdem Tazminatı alabileceği açıklamasında bulunurken. Bunun hem işverene hem de devlete maliyeti olacağı yönünde açıklamalarda bulundu.