Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
75.yıl
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
Son Dakika Haberler
Bilgi RehberiHAKKARİ İFTAR SAATİ-SAHUR VAKTİ (2024 İMSAKİYE) | Hakkari'de bugün iftar saat kaçta olacak, iftara ne kadar kaldı, oruç ne zaman açılacak?
  • Paylaş:
  • Twitter icon
Haberin Tamamını Oku
2/3ORUÇ NE ZAMAN BAŞLAR, NE ZAMAN BİTER

ORUÇ NE ZAMAN BAŞLAR, NE ZAMAN BİTER?

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’ân-ı Kerîm’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (el-Bakara, 2/187).
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezân başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

3/3KİMLER ORUÇ TUTABİLİR

KİMLER ORUÇ TUTABİLİR?

İslâm’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir (Kâsânî, Bedâî’, 2/87).
İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte, ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 26 [494-495]; Tirmizî, Salât, 182 [407]).

EN ÇOK OKUNANLAR
MEB LGS SONUCU SORGULAMA | LGS sonuçları ne zaman, hangi tarihte açıklanacak 2025 LGS soruları ve cevapları soru kitapçıkları yayımlandı
MEB LGS SONUCU SORGULAMA | LGS sonuçları ne zaman, hangi tarihte açıklanacak? 2025 LGS soruları ve cevapları soru kitapçıkları yayımlandı
YKS Bu hafta mı YKS ne zaman, saat kaçta ÖSYM AİS giriş 2025 YKS sınavı giriş belgesi nereden alınır İşte YKS sonuç tarihi
YKS Bu hafta mı? YKS ne zaman, saat kaçta? ÖSYM AİS giriş 2025 YKS sınavı giriş belgesi nereden alınır? İşte YKS sonuç tarihi
Manisanın yeni belediye başkanı Besim Dutlulu kimdir, kaç yaşında Besim Dutlulunun eğitim ve kariyer hayatı
Manisa'nın yeni belediye başkanı Besim Dutlulu kimdir, kaç yaşında? Besim Dutlulu'nun eğitim ve kariyer hayatı
Asgari ücrete ara zam var mı 2025 Temmuzda asgari ücret zammı olur mu
Asgari ücrete ara zam var mı? 2025 Temmuz'da asgari ücret zammı olur mu?
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik