Mayalı hamurun kabarması için genellikle 30-60 dakika yeterlidir. Ancak sıcak su yöntemiyle bu süreyi 10-15 dakikaya kadar indirebilirsiniz. Sıcak suyun etkisiyle hamur hızlıca kabarır ve elastik bir kıvama gelir.
Hamurunuzun kabarıp kabarmadığını kontrol etmek için üzerine hafifçe bastırın. Eğer hamur, bastığınız yerdeki izi hızla düzeltiyorsa, kabarmış demektir. Ayrıca, hamur kalıbından taşacak kadar kabarıyorsa, artık şekil verip pişirme aşamasına geçebilirsiniz.
Mayalı hamur, soğuk ortamda kabarmaz. Sıcak bir ortam sağladığınızdan emin olun.
Maya, çok sıcak suyla temas ettiğinde etkisini kaybeder. Ilık su kullanmak en doğru seçimdir.
Hamurun mayalanması için yeterince beklemediğinizde istediğiniz sonucu alamazsınız.