Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
Son Dakika Haberler
Bilgi RehberiHİNDİSTAN PAKİSTAN SAVAŞI SON DAKİKA: Hindistan Pakistan neden savaşıyor? Hindistan Pakistan savaşı son durum
  • Paylaş:
  • Twitter icon
Haberin Tamamını Oku
2/4HİNDİSTAN PAKİSTAN SAVAŞI SON DAKİKA

HİNDİSTAN PAKİSTAN SAVAŞI SON DAKİKA

Hindistan ordusu, Keşmir'in Pahalgam bölgesindeki saldırı sonrası Pakistan ve Pakistan kontrolündeki Azad Keşmir'deki hedeflere yönelik askeri operasyon başlattı. Bu saldırılarda 26 sivil hayatını kaybetti, 46 kişi yaralandı. Hindistan, saldırıların Pakistan askeri tesislerini hedef almadığını ve karşı tarafın ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini savundu. Operasyonda Fransız yapımı Hammer bombaları ve Scalp füzeleri kullanılırken Srinagar Havaalanı uçuşlara kapatıldı.

Pakistan, Hindistan’ın füze saldırılarına misilleme yaptığını ve Hindistan’a ait 5 savaş uçağı ile bir dronu düşürdüğünü iddia etti. Ayrıca Hindistan’a ait kontrol noktaları ve bir askeri karargahın vurulduğu da belirtildi. Pakistan, saldırılarda cami ve sağlık merkezlerinin hedef alındığını, özellikle Bahawalpur Camisi’nde kadın ve çocukların öldüğünü açıkladı. Bu gelişmelerin ardından Pakistan hava sahasını 48 saatliğine kapattı, eğitime ara verildi ve "bu provokasyonun cevapsız kalmayacağı" mesajı verildi.

Taraflar arasındaki tansiyon, bölgede nükleer silahlar nedeniyle daha da kaygı verici hale geldi. Peki Hindistan ve Pakistan neden savaşıyor? Nükleer savaş çıkarsa küresel sonuçları ne olur?

3/4BÜYÜK SAVAŞA HAZIRLAYACAK ZEMİN

BÜYÜK SAVAŞA HAZIRLAYACAK ZEMİN

Pakistan-Hindistan Savaşı’nın nedenlerini yalnızca 1947’de başlayan sürece dayandırmanın sınırlı bir okuma olacağını ifade eden Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan, "Zira bölgede İslamiyet’in yayılmasıyla birlikte teolojik bağlamda başlayan bir ötekileştirme süreci söz konusudur. Bu süreç, özellikle İngiltere’nin sömürge yönetimi döneminde, bir dış politika aracı olarak kullanılmış ve 'böl ve yönet' stratejisi doğrultusunda, bölgedeki farklılıklar derinleştirilmiştir. Dolayısıyla sistemdeki farklılaşmaları ya da kırılmaları yalnızca tek bir boyut üzerinden okumak, indirgemeci bir bakış açısı olacaktır." dedi.

Doç. Dr. Özcan sözlerini şöyle sürdürdü; Bu bağlamda ayrıca üzerinde durulması gereken bir diğer unsur, hindutva ideolojisi yani Hindistan’da Hindu kökler üzerinden şekillenen milliyetçilik yaklaşımıdır. Modi döneminde çok daha sert bir biçimde kendini gösteren bu durum, iki ülke arasındaki dondurulmuş çatışma alanlarının en ufak bir kırılma ile büyük bir savaşa evrilebileceği bir ideolojik zemin oluşturmuştur. Bu doğrultuda, 1948 sonrasında Keşmir sorunu ekseninde Pakistan ile Hindistan’ın dört kez doğrudan karşı karşıya geldiği, günümüzde ise beşinci çatışma ya da sürecin uzaması halinde uluslararası hukuk bağlamında 'savaş' olarak nitelendirilebilecek bir sürecin başlamış olabileceği değerlendirilmektedir.

 

4/4KEŞMİR MESELESİ NEDİR

KEŞMİR MESELESİ NEDİR?

"Öncelikle, küresel sistemde çok sayıda aktörün bulunduğunu ve sistemin doğası gereği çatışma potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu unutmamak gerekir. Nitekim Hindistan ve Pakistan arasındaki bu gerilim de yeni değil; tarihsel kökenleri olan, kronikleşmiş bir çatışmadır." diyen Akademi Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Fatma Yeşilkuş da şu açıklamaları yaptı;

"İngiltere’nin 1947 yılında Hindistan’dan çekilmesiyle birlikte Pakistan, Hindistan ve Çin’in arasında yer alan ve prenslik şeklinde yönetilen Keşmir bölgesini İngiltere, Hindistan veya Pakistan ile birleşme konusunda serbest bırakmıştı. Nüfusun %90’ı Müslüman olan Keşmir’de halk, 1947 yılında Pakistan’a katılmayı tercih etse de dönemin Hindu prensi Keşmir’in Hindistan ile birleşmesine karar verdi.

Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı ve akabinde Pakistan ve Hindistan bölgeye asker göndermesiyle 1947’de taraflar ilk kez savaştılar ve savaş, Birleşmiş Milletler’in müdahalesi ile sona erdi. Birleşmiş Milletler gözetiminde sağlanan ateşkes sonrasında, Keşmir fiilen ikiye bölündü. Cammu Keşmir bölgesi, Hindistan'ın kontrolünde, Azan Keşmir ve Gilgit-Baltistan ise Pakistan’ın kontrolüne geçti.

22 NİSAN'DAKİ SALDIRI GERİLİMİ YENİDEN TIRMANDIRDI

Nitekim bölünmeden bu yana iki ülke arasında, özellikle Keşmir üzerindeki egemenlik iddiaları, sınır ihlalleri ve güvenlik tehditleri nedeniyle 1965 ve 1999 yıllarında da tekrar savaş yaşanmıştır. 1965 Savaşı, Pakistan’ın Keşmir’deki halk ayaklanmalarını teşvik etmesiyle başlamış, Hindistan’ın sert karşılığı üzerine çatışmalar geniş çaplı bir savaşa dönüşmüştür. Her iki tarafın ağır kayıplar vermesi üzerine, savaş Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğu ve Tashkent Anlaşması ile sona ermiştir. 1999’daki Kargil Savaşı ise Pakistan ordusuna bağlı unsurların Hindistan kontrolündeki Kargil bölgesine sızmasıyla patlak vermiştir. Her iki savaş da Keşmir sorununu çözmek bir yana, daha da derinleştirmiş; ikili ilişkilerde kalıcı bir güvensizlik ortamı yaratmıştır.

Şimdi ise tarafların tekrardan çatıştığını görüyoruz. Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir'in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmesi ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla gerilim tekrardan tırmandı. Hindistan ve Pakistan arasında 1960 yılında imzalanmış, su paylaşımını düzenleyen uluslararası bir anlaşma olan İndus Suları Anlaşmasını Hindistan askıya aldı ve Pakistan, İndus Suları Anlaşması’nın dışına çıkılarak nehirlere yapılacak müdahaleleri savaş nedeni (casus belli) sayacağını ilan etmiş, Hindistan ile her türlü ticareti askıya almış ve hava sahasını kapatmıştır. Maalesef bu gelişmelerin ardından iki ülke arasındaki gerilim, fiili savaşa resmen dönüşmüş oldu."

EN ÇOK OKUNANLAR
Doğum Yardımı Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak 2025 Çocuk Yardımı ödeme takvimi paylaşıldı mı
Doğum Yardımı Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak? 2025 Çocuk Yardımı ödeme takvimi paylaşıldı mı?
Babalar Günü 2025 tarihi ne zaman Babalar Günü hangi ayda, ayın kaçında kutlanıyor
Babalar Günü 2025 tarihi ne zaman? Babalar Günü hangi ayda, ayın kaçında kutlanıyor?
Sözleşmeli öğretmen mülakat yerleri açıklandı mı 15 bin sözleşmeli öğretmen mülakatları ne zaman
Sözleşmeli öğretmen mülakat yerleri açıklandı mı? 15 bin sözleşmeli öğretmen mülakatları ne zaman?
GÖZLER O TARİHTE 📣 MEB İOKBS Bursluluk sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak İOKBS bursluluk sınavı sonuçları sorgulama ekranı açıldı mı
GÖZLER O TARİHTE 📣 MEB İOKBS Bursluluk sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak? İOKBS bursluluk sınavı sonuçları sorgulama ekranı açıldı mı?
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik