KKKA şüphesi olan kişilerde kene tutunmasından sonraki 3-14 gün içinde ateş, halsizlik, bulantı, kusma, kas ağrıları, lökosit ve trombosit düşüklüğü ile karaciğer enzimlerinde yükselme görülebiliyor.
Hastalık, halsizlik, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, ateş belirtileri gösteriyor.
İSTANBUL'DA KENE VAR MI?
Medicana Zincirlikuyu Hastanesi’nden Prof. Dr. Vedat Turhan, özellikle yazın artan kene temasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) endişesinin yeniden gündeme geldiğini söyledi.
Turhan, “Şu ana kadar İstanbul ve çevresinde KKKA vakası bildirilmedi. Bu hastalık için İstanbul’da şu an bir risk yok” dedi. Ancak bayram öncesi Doğu Anadolu ve İran üzerinden İstanbul’a getirilen hayvanlar aracılığıyla kenelerin taşınabileceğine dikkat çeken Turhan, kasaplar, hayvan sahipleri ve sağlık çalışanlarının dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Açık ve kır alanlarında uzun kollu giysiler giyin, pantolon paçalarını çorap içine sokun.
Açık renkli kıyafetler tercih edin (keneyi fark etmek kolaylaşır).
Şapka takmak da saçlı deriyi korumaya yardımcı olur.
Doğadan döndükten sonra vücudunuzu ve kıyafetlerinizi kontrol edin.
Hayvanlarınızı (özellikle köpek, koyun vb.) keneye karşı düzenli kontrol edin.