04.07.2025 - 08:11 | Son Güncellenme:
İzmir Çeşme orman yangını son durum yakından takip ediliyor. Buca, Çeşme ve Ödemiş'te çıkan orman yangınları rüzgarın etkisiyle daha da büyürken. Yangında mahsur kalan insanları ve hayvanları kurtarmak için de çalışmalar hızla devam ediyor. İşte İzmir yangınlarında son durum.
* İzmir’in Ödemiş ilçesinde önceki akşam başlayan orman yangınında Tosunlar, Suçıktı, Köseler ve Üzümlü mahalleleri tahliye edildi. Suçıktı’da tahliyeler sırasında alevlerin küle çevirdiği bir evde 81 yaşındaki yatalak hasta İbrahim Erkan’ın cesedi bulundu. Erkan’ın eşinin yangın sırasında yardım bulmak için evden ayrılmak zorunda kaldığı öğrenildi.
Konya’dan İzmir’e gelerek Ödemiş’teki yangına müdahale eden dozer operatörü İbrahim Demir (39) Tosunlar Mahallesi’nde araç arıza yapınca alevlerin arasında kaldı. Demir hayatını kaybetti, mesai arkadaşı Ragıp Şahin ağır yaralandı. Demir’in 2008 yılından bu yana Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yaptığı öğrenildi.
* Çeşme’de tarım arazisinde önceki gün çıkan ve ormana sıçrayan yangına müdahale dün de sürdü. Yangının etkilediği bazı mahalleler tahliye edildi. Saatteki hızı yer yer 80 kilometreyi aşan rüzgâr, çalışmaları zorlaştırdı. Alevler bazı kesimlerde İzmir-Çeşme Çevre Yolu’nda refüje kadar ilerledi. Yolun bazı bölümleri trafiğe kapatıldı. İzmir-Aydın Otoyolu da trafiğe kapatıldı.
* Buca ilçesi Zafer Mahallesi yakınlarındaki ormanda da dün saat 16.00 sıralarında yangın çıktı.
İzmir, Antalya ve Muğla ile birlikte son 10 yılda Türkiye’de hem en çok yangın çıkan hem de yangınlarda en çok ormanın kaybedildiği üç bölgeden biri oldu. Türkiye Ormancılık Derneği’nin resmi verilerden derlediği istatistiklere göre, 2014-2024 arasında Türkiye genelindeki yangınların yaklaşık yarısı bu üç bölgede meydana geldi. Orman bölgeleri sınıflandırmasında Manisa’yı da kapsayan İzmir bölgesi, Türkiye’de tüm zamanların en çok orman yangınının yaşandığı 2024 yılında, en fazla alanın kaybedildiği ikinci kent oldu. Son on yılda İzmir’de, Antalya’dan daha fazla yangın yaşandı. Ancak yanan alan açısından üçüncü sırada yer aldı. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Doğanay Tolunay, bu sonucun İzmir’deki ormanların “parçalı olmasıyla” bağlantılı olduğunu belirtti. Tolunay, İzmir’de ormanların, tarım, yerleşim, turizm gibi nedenlerle bölünmüş olduğunu vurguluyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden İklim Bilimci Prof. Dr. Barış Önol’un ortak yazarı olduğu 2021 tarihli bir araştırmaya göre İzmir, Avrupa ve Akdeniz bölgesinde iklim riskleri açısından en hızlı yükselen ikinci şehir.
Yangın Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, orman yangınlarına müdahaleye ilişkin önerilerde bulundu. “Yüksekten atılan suyun büyük bölümü yere inmeden hem ateşin sıcaklığı hem de hava sıcaklığı nedeniyle buharlaşabiliyor” diyen Neyişçi, “Bunu engelleyebilmek, suların biraz daha ağır düşmesini sağlamak için Orman Genel Müdürlüğü’nün yangın söndürme havuzlarından su alırken, suyun içerisine belli miktarlarda kil katmakta fayda var. Bu durumda su bitki üzerine daha iyi yapışır ve etkisi artar. Köpük de aynı işi görür. Köpüğün de suya oranla viskozitesi yüksek olduğu yani yapışkanlığı olduğu için yanıcı maddeyle alev arasındaki ilişkiyi kesebiliyor. Söndürmek için kimyasallar var. Bunlar maliyet hesabı olarak düşülüyor ama beş sefer, 20 sefer yapacağınıza bir sefer bunlardan yapın çok daha etkili olur” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara’daki Yangın Yönetim Merkezi’nde yurdun farklı noktalarında devam eden orman yangınlarına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:Son 1 haftada 624 yangının 621’ini kontrol altına aldık. Bugün 9 büyük yangınla mücadele ettik, 6’sını kontrol altına aldık.Antalya, Mersin, Kırklareli, İstanbul/Silivri, Adana/Ceyhan, Uşak/Eşme bu yangınlar kontrol altına alınmıştır.Çeşme yangının enerjisi düşürüldü. Arkadaşlarımız gece boyunca yangınların farklı yerlere atlamaması için yollar oluşturmaya başladı. Yarın çok daha güzel haberler vermeyi umuyoruz.Ödemiş yangınıyla mücadelemiz sürüyor, şiddetli rüzgâr maalesef hız kesmedi. Bütün yangınlar elbette yüreğimize kor düşürüyor, hem yanan Yeşil Vatanımız için hem orada yok olan ekosistem için ama orada bugün maalesef o yangınlar içerisine canını hiçe sayarak dalan arkadaşlarımızdan birini şehit verdik. Bir diğer arkadaşımız da şu anda entübe vaziyette hastanede. 81 yaşında bir vatandaşımızı kaybettik.