Filizlenmiş patatesin tüketimi, artan solanin seviyesinden dolayı risklidir. Filizlerin çıkarılması patatesin zehirli etkisini tamamen ortadan kaldırmaz, çünkü solanin sadece filizlerde değil, aynı zamanda patatesin etli kısmında da birikmeye başlar. Bu yüzden, filizlenmiş patatesleri tüketmekten kaçınmak en güvenli yoldur.
Patateslerinizi serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklayarak filizlenmelerini önleyebilirsiniz. Patatesleri buzdolabında saklamaktan kaçının; çünkü bu, filizlenmeyi hızlandırabilir.
Patatesleri uzun süre saklamaktan kaçının. Satın aldığınız patatesleri taze tüketmeye özen gösterin.
Patateslerinizi düzenli olarak kontrol edin. Filizlenmiş patatesleri gördüğünüzde bunları çöpe atmak en doğru karardır.