Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
75.yıl
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
Son Dakika Haberler
Bilgi RehberiSAHTE DOLAR NASIL ANLAŞILIR? Dolardaki sahtecilik nasıl fark edilir? Gerçek dolar ve Sahte dolar nasıl olur?
  • Paylaş:
  • Twitter icon
Haberin Tamamını Oku
2/8SAHTE DOLAR NASIL ANLAŞILIR

SAHTE DOLAR NASIL ANLAŞILIR?

Bugün 1 Dolar alışı 34,6608 TL olurken, satışı ise 34,6790 TL. Sahte dolar olayı ile ilgili ise merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk şu ifadeleri kullandı:

“50 doların 10 gün önce sahteleri vardı, para sayma makinelerinden geçiyor diye çok titiz davrandılar. 2-3 günden beri 100 dolarları da görüyoruz. 100 dolarda özellikle son basılan açık yeşil olan sahte dolarların para sayma makinesinden geçtiği söyleniyor. Koyu renkte olan dolarlar zaten para sayma makinesinden sorunsuz bir şekilde geçiyor.

3/8‘BANKALAR, MERKEZ BANKASI’NDAN TEYİT EDİYOR’

‘BANKALAR, MERKEZ BANKASI’NDAN TEYİT EDİYOR’

İçinde demir parçacıkları var. Makine ona göre programlandığı için dolar geçebiliyor. Para sayma makinelerinin yeni bir yazılımla sadece içindeki demir parçaları değil, aynı zamanda klişeyi de ayırt edebilecek düzeye getirilmesi gerekiyor. Merkez Bankası’nda hakiki doların klişeleri var. Dolayısıyla bankalar istifhamlı olan paraları bu TL de olur diğer yabancı paralar da olur bunu Merkez Bankası’ndan ‘sahte mi, değil mi?’ diye teyit ediyorlar.

4/8‘BU İŞİ BİLENLER MAKİNEDEN GEÇSE BİLE SAHTESİNİ ANLAR’

‘BU İŞİ BİLENLER MAKİNEDEN GEÇSE BİLE SAHTESİNİ ANLAR’

Bu dövize olan ilgiyi azaltma beklentisini de oluşturmuş olabilir. 100 dolarlarda açık renkli olanlar çok konuşuldu. ‘Açık renkte olanlarda sahte var dikkat edin’ deniliyor. Bu işi bilenler klişesiz ise makineden geçse bile sahte olduğunu anlayabilir.

Doları çok iyi tanıyanlar el ile dokunduğunda bunu anlayabilirler. Resmin bütün yüzeyine bakıldığında bunu anlayabilen uzmanlar var. Bu çok rahatlıkla ayırt edebilir. Bunun Merkez Bankası’nda klişesi var. Asıl kalıp ne ise onunla mukayese de edilebilir.

5/8KAPALIÇARŞI ESNAFININ İŞİ AZALDI MI

KAPALIÇARŞI ESNAFININ İŞİ AZALDI MI?

Esnafın işi azalmadı sadece sorun yaşanıyor. Sahte paralar ayırt ediliyor. Eski açık renkli baskılar alınmıyor, diğer dolarlar alınıyor. İşlerin azaldığı söz konusu değil. Bu Türk lirasında da oluyor 200 TL’nin sahtesi olabiliyor. 100 TL ve 50 TL’nin de sahtesi olabiliyor.

6/8DOLAR ALMAK İSTEYEN VATANDAŞ NE YAPMALI

DOLAR ALMAK İSTEYEN VATANDAŞ NE YAPMALI?

Şu anda dövize ilgi çok fazla yok. Çünkü döviz hala baskılı, dolayısıyla dışarıda dolar yükselmesine rağmen içeride sabit. Dışarıda euro gerileyince içeride de geriliyor. Bir kişi yurt dışına gidecekse döviz ihtiyacı olabilir. Dövize yatırım yapan serbest piyasadan değil gidip bankadan bunu alabilir, hesabında tutabilir. Sahtenin yaygın olması dövize zaten olmayan ilgiyi olumsuz etkilemeyecektir.

7/8‘VATANDAŞIN ÇEKİNCESİ OLMASIN’

‘VATANDAŞIN ÇEKİNCESİ OLMASIN’

Vatandaşın bir çekinesi olmasın, siz döviz bürosuna gittiğinizde bin dolar almak istediğinizde sizin kimliğinizi soruyorlar, vergi uyguluyorlar ve size yazar kasa gibi bir fiş veriyorlar. Bu zaten doları oradan aldığınızı belirten bir şey. Geri getirdiğinizde sizden dolar aldım diyerek geri verebilirsiniz. Vatandaşın bir endişesi olmamalıdır.

8/8‘BANKALARDAN TERCİH EDİN’

‘BANKALARDAN TERCİH EDİN’

Büyük bankalarda, kamu bankalarında para sayma makineleri var. Doların, yabancı paranın serisini yazan makineler var. Size verilen dolarda seri bu deniyor. Sorun çözülecek bir konumda. Nereden, kimin aldığının kayıtlı olmasını istiyorsanız, bankalardan tercih edebilirsiniz.

Döviz büfesi olmayan herhangi bir ticaret yapan insanların döviz satma müsaadesi zaten yok. Vatandaşın da böyle bir yerden döviz alması çok sağlıklı olmaz. Bankaların tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

EN ÇOK OKUNANLAR
Öğretmenler yaz tatilinde maaş alıyor mu Öğretmenler yaz tatilinde ne kadar tatil yapıyor
Öğretmenler yaz tatilinde maaş alıyor mu? Öğretmenler yaz tatilinde ne kadar tatil yapıyor?
MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI HAZİRAN 2025 Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı ne zaman Faiz kararı hangi gün saat kaçta açıklanacak
MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI HAZİRAN 2025! Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı ne zaman? Faiz kararı hangi gün saat kaçta açıklanacak?
18 Haziran Canlı Altın Fiyatları: Gram altın fiyatı ne kadar, kaç tl oldu İşte altın fiyatlarında son durum
18 Haziran Canlı Altın Fiyatları: Gram altın fiyatı ne kadar, kaç tl oldu? İşte altın fiyatlarında son durum
Elektrikli otomobil ÖTV oranları artacak mı Elektrik araçlarda ÖTV oranları ne kadar İşte ÖTV güncel fiyatlar listesi
Elektrikli otomobil ÖTV oranları artacak mı? Elektrik araçlarda ÖTV oranları ne kadar? İşte ÖTV güncel fiyatlar listesi
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik