27.02.2024 - 10:48 | Son Güncellenme:
Yüksek Seçim Kurulu tarafından sandık başında görev alacak kamu görevlileri atamaları yapılacak. 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerde seçim görevlisi olarak yer alacaklar, seçim takvimini ziyaret ediyor. Çeşitli görevleri bulunan sandık kurulu üyeleri açıklandı mı, seçim görevleri ne zaman belli olur?
31 Mart Yerel Seçimleri takviminde yer alan önemli tarihler arasında sandık görevlilerinin belli olacağı süreç şöyle yer aldı:
23 ŞUBAT: Siyasi partiler ile bağımsız adayların yararlanmak istedikleri ilan ve reklam yerleri ile süresini ilçe seçim kuruluna bildirmelerinin son günü,
İlçe seçim kurulu başkanınca, mülki idare amirleri tarafından yerleşim yerleri esas alınmak suretiyle hazırlanan ve ilçe seçim kuruluna gönderilen kamu görevlileri listesinden ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisinin, ad çekme suretiyle belirlenmesi ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanların sandık kurulu başkanı olarak SEÇSİS’e girilmesi (Saat 15.00),
İlçe seçim kurulu başkanınca, sandık kurulunun kalan bir asıl ve bir yedek üyesini belirlemek için sandık kurulu başkanı olarak belirlenmeyenler arasından, ihtiyaç duyulan sandık kurulu üye sayısının iki katı kamu görevlisinin ad çekme suretiyle tespit edilmesi ve bu kişilerden mani hali bulunmayanların sandık kurulu asıl ve yedek üyesi olarak belirlenmesi ve SEÇSİS’e girilmesi.
24 ŞUBAT: Sandık kurullarında görev alacak olan üye listelerinin siyasi partilerce verilmesinin son günü,
Aynı ilan ve reklam yerleri için siyasi parti ve bağımsız adayın talepte bulunmaları ve anlaşma sağlanamaması halinde ad çekme işleminin yapılması (Saat 11.00),
İlçe seçim kurullarınca, siyasi partiler ve bağımsız adayların yararlanacakları ticari amaçlı sabit ilan ve reklam yerleri ile süresinin belirlenmesi ve ilanı (Saat 16.00).
25 ŞUBAT: Sandık kurulu üyelerinin SEÇSİS’e girilmesine başlanması.
Seçim görevlisi seçilen kişileirn görevleri, ülke veya bölgeye göre farklılık gösterebilir. Genel olarka ise görevliler şu işlemleri yapar:
- Oy verme yerlerinin belirlenmesi ve hazırlanması
- Oy verme sürecinin yönetilmesi ve denetlenmesi
- Oy pusulalarının ve oy verme kutularının hazırlanması
- Seçmenlerin kimliklerini doğrulama işlemlerinin yapılması
- Oy sayımı ve sonuçların ilan edilmesi
- Seçim görevlileri, seçim günü boyunca çalışırlar ve seçim sonrasında, oy sayımı ve sonuçların bildirilmesi işlemleri tamamlanana kadar görevlerini sürdürürler.