17.10.2024 - 17:37 | Son Güncellenme:
Türkiye'de Kuzey, Batı ve Doğu Anadolu fay hattı olmak üzere üç büyük fay hattı bulunuyor. Sivas ilinin kuzeyinden ise Kuzey Anadolu Fay Hattı geçiyor. Peki, Sivas deprem bölgesi mi? İşte, Sivas'ta yer alan aktif fay hatları hakkında bilgiler...
Depremsellik açısından; Sivas’ın kuzey kesimleri 1. derecede deprem kuşağında yer alırken, güneye doğru geçişli olarak azalmakta ve 4. dereceye düşmektedir. Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerindeki Koyulhisar, Suşehri, Akıncılar, Gölova, İmranlı, Zara ve Doğanşar ilçeleri 1. derecede deprem alanlarıdır.
Ayrıca, Yukarı Kızılırmak ve Tecer Dağları boyunca bulunan tektonik denetimli faylar ve heyelanlar, sınırlı daolsa deprem oluşumlarına neden olmaktadır. Sivas’ta gözlenen fay sistemleri; KAF, BPF, YKF, TF, DF, İF ve TB ile KAB şeklinde tanımlanabilir.
SİVAS DEPREM RİSK HARİTASINI DETAYLI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINZ
Sivas ili depremsellik açısından riskli bir bölgede yer almaktadır. Sivas’ın kuzeyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçmektedir. Bu fay zonu içerisinde doğudan batıya doğru Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri yer almaktadır.
Güney doğudan kuzey batıya doğru uzanan Kelkit Vadisi KAFZ’nun etkisi altında gelişmiştir. Bölgedeki jeolojik ve jeomorfolojik yapıdan dolayı heyelan ve çığ benzeri afetler sıklıkla yaşanmaktadır. Diğer önemli bir fay Gemerek, Şarkışla, Ulaş ilçelerinden geçen Deliler fayıdır. Bu fayın devamında Zara ve Divriği illerinden geçen Divriği Fayı bulunmaktadır. Güneyde ise Gürün ilçesinde Sarız, Ayvalı ve Gürün fayları bulunmaktadır.