18.10.2023 - 16:47 | Son Güncellenme:
Taameya tarifi, malzemeleri ve yapılışı hakkında bilgiler MasterChef izleyicisi tarafından merak ediliyor. Ekrana gelecek olan yeni bölümde Mısır mutfağına özgü lezzetlerin yapılacağı gecede yapılacak olan yemekler arasında Taameya'da yer alıyor. Peki Taameya nedir, nasıl yapılır?
Genellikle falafelin orijinal versiyonu olarak lanse edilen taameya, nohut yerine bakla kullanılan Orta Doğu böreğinin Mısır'a özgü bir çeşididir. Falafelin tam kökeni tartışmalı olsa da, çoğu akademisyen ve yemek tarihçisi taameya'nın köklerinin Mısır mutfağına dayandığı konusunda hemfikirdir.
Bakla karışımı tipik olarak pırasa, soğan, taze kişniş, maydanoz ve kimyon ile tatlandırılır ve börekler kızartılmadan önce genellikle susam ile kaplanır. Taameya, bakla kullanımı sayesinde diğer falafel çeşitlerine göre daha hafif, kabarık ve nemli bir dokuya sahip olmasıyla bilinir.
Mısır'da yıl boyunca yenmesine ve yaygın bir sokak yemeği olmasına rağmen, taameya börekleri özellikle Ramazan ayında popülerdir. Genellikle sıcak pide ekmeği sandviçlerinin içine doldurulur ve taze veya salamura sebzeler, kızarmış patlıcan, naneli yoğurt sosları, humus sosu ve tahin sosu gibi eşlikçilerle eşleştirilir
TAAMEYA MALZEMELERİ
TAAMEYA YAPILIŞI
Baklaları bir gece önceden suda bekletin. Ertesi gün baklaları süzün ve rondoya alın. Soğan, maydanoz, kişniş, sarımsak, kimyon, kırmızı toz biber, karabiber, tuz ve kabartma tozunu da rondoya ekleyin ve püre haline getirin.
Püreyi bir kaba alın ve 2-3 yemek kaşığı un ekleyin. Hamuru iyice yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın. Kızgın sıvı yağda kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Baklaları iyice bekletirseniz, hamur daha yumuşak olur. Hamuru yoğururken çok fazla un eklemeyin, yoksa köfteler sert olur.
Köfteleri kızartmadan önce, yağını iyice kızdırın.