Gerçek zeytinyağının doğal yapısı sayesinde, külle basit bir şekilde test edilebilir. Bir pamuklu çubuğu zeytinyağına batırın ve ardından çakmakla yakın. Gerçek zeytinyağı, saf yapısı nedeniyle çubuğun tamamen yanmasını sağlar. Eğer çubuğun ucunda yağ kalıntıları veya yanık izleri oluşuyorsa, zeytinyağı saf olmayabilir.
Zeytinyağı şişesi de ürünün gerçek olup olmadığını anlamada ipucu verir. Kaliteli zeytinyağı genellikle koyu renkli cam şişelerde satılır. Şişenin üzerindeki etiketleri dikkatlice okuyun. Gerçek zeytinyağında üretim yeri, tarih ve asit oranı bilgileri bulunur. Ayrıca şeffaf plastik şişelerde satılan zeytinyağlarından kaçının; bu tarz ambalajlar zeytinyağının kalitesini düşürebilir.
Zeytinyağının saf olup olmadığını anlamak için suyla karıştırma yöntemi etkili bir çözümdür. Bir bardak suyun içine biraz zeytinyağı ekleyin ve karıştırın. Gerçek zeytinyağı, suyun yüzeyinde ince bir tabaka oluşturur ve asla suya karışmaz. Ancak yapay katkılı ürünler suyun içinde dağılabilir veya tortular bırakabilir.
Zeytinyağı, zaman içinde doğal bir şekilde rengi ve yoğunluğu değişir. Bu durum, onun gerçek olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.
Zeytinyağını birkaç ay boyunca serin ve karanlık bir yerde saklayın. Gerçek zeytinyağı, renginde hafif bir bulanıklık yaratabilir ancak kötü koku yaymaz. Karışım ürünlerde zamanla koku ve tatta bozulma meydana gelebilir.