Geri Dön
İnternette unutulma hakkı: Peki kimler yararlanabilir?

İnternette unutulma hakkı: Peki kimler yararlanabilir?

İnternetin hayatın vazgeçilmezlerinden biri olmasıyla birlikte internette unutulma hakkı son dönemlerde çok sık konuşulmaya başlandı. Peki internette unutulma hakkı nedir? İnternette unutulma hakkından kimler yararlanabilir?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

'İnternette unutulma hakkı' nedir?

İnternette unutulma hakkı, internetin hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri olmasıyla birlikte daha sık konuşulmaya başlandı. Peki 'unutulma hakkı' nedir? Kişilerin internette kendi adlarıyla arama yapıldığında derlenen sonuçlar arasında kendileriyle ilgili bilgi, fotoğraf, ses, görüntü ve belge gibi verilere yer verilmemesini isteme hakkı olarak özetleyebiliriz unutulma hakkını. Özellikle magazin dünyasının renkli isimleri, haklarında çıkan bazı haberlerin dijital dünyada yer almamasını diliyor dolayısıyla unutulma hakkı da daha yüksek perdeden konuşulmaya başlanmış vaziyette.

Önce arama motorlarına başvuru yapılacak

Konuya dair son bir haber var... Kişisel Verileri Koruma Kurulu, internette 'unutulma hakkı' ile ilgili karar almış. Karara göre, arama sonuçlarının Google indeksten çıkarılmasını isteyen vatandaşlar öncelikle arama motorlarına (yani mesela Google'a) başvuru yapacakmış. Taleplerinin reddedilmesi veya başvuru sahibine cevap verilmemesi halinde ise ilgili kişilerce Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na şikâyette bulunabilecekmiş. Kişiler, Kurul'a başvuruda bulunurken aynı zamanda doğrudan yargı yoluna da gidebilecekmiş.

Küresel çapta konuşulan bir konu

Peki şikâyetlerin değerlendirilme sürecinde hangi sorular öncelikli olarak dikkate alınacakmış? Örnekleyelim: "Arama sonuçlarının öznesi bir çocuk mu?", "İlgili kişi kamusal yaşamda önemli bir rol oynuyor mu?, "Arama sonucunda ulaşılan bilgi, kişi hakkında ön yargıya sebep oluyor mu?" Bunlar özet, örnek sorular. Yaşanılan gelişmeler pozitif. Evet, 'İnternette unutulma hakkı' küresel çapta konuşulan, tartışılan bir konu. Dijital dünyanın 'hiçbir şeyi unutmayan' hafızasını konuşuyoruz yani. Dijital dünyaya hakim oldukça daha önce konulmamış kurallar da koyulacak adım adım. Yeni bir gelişme ve buna yönelik ilk adımlar atılıyor. İlerde özellikle magazin dünyasının tartışmalı isimlerinin adlarını 'unutulma hakkı'yla daha sık yan yana anacağız gibi gözüküyor...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler