Geri Dön
'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' nasıl ortaya çıktı?

'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' nasıl ortaya çıktı?

Birleşmiş Milletler Genel kurulu 1999 yılının 25 Kasım'ını ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslarası Mücadele Günü’ ilan etti. Peki neden 25 Kasım olarak belirlendi? 25 Kasım'da neler oldu? Gelin Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Birleşmiş Milletler Genel kurulu 1999 yılının 25 Kasım'ını ‘Kadına Yönelik Şiddete Uluslarası Mücadele Günü’ ilan etmiş. Dövülen, öldürülen, tazice ve tecavüze uğrayan birçok kadına yardım etmek ve şiddetin her türlüsü başta olmak üzere kadına yönelik olan şiddete karşı çıkmak için alınan bu kararın 25 Kasım olarak belirlenmesinin de bir sebebi var.

Haberin Devamı

Bugünün 25 Kasım olarak belirlenmesinin asıl sebebi 25 Kasım 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde meydana gelen bir kadın cinayeti. Hatta bir değil iki... Mirabal kardeşlerin ölümünden sebeple ‘Kadına Yönelik Şiddete Uluslararası Mücadele Günü’ 25 Kasım olarak belirlenmiş.

Mirabal kardeşler, o zaman Dominik Cumhuriyeti’nde hâkim olan Rafael Trujillo diktatoryasına karşı geliyor. Yapmış oldukları bu direniş sonucu “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” şeklinde çıkan açıklamadan günler sonrasında tecavüz edilerek, vahşice öldürülmesi onları diktatörlüğe karşı zihniyetin sembolü haline getiriyor. Bu sebeple 25 Kasım’ı, Mirabal kardeşlerin öldürüldüğü günü, Birleşmiş Milletler, ‘Kadına Yönelik Şiddete Uluslararası Mücadele Günü’ olarak belirliyor.

Haberin Devamı

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nasıl ortaya çıktı

Oldukça sembolik olan bu olay aslında günümüzde de kadına yönelik olan şiddete benzer bir tutumu karşılıyor. Çünkü bazen devletler değil insanlar da diktatör olabiliyor. Bir erkeği reddettiği için, sırf bir fikrine karşı çıktığı için, belki boşanmak belki ayrılmak istediği için öldürülen, şiddete uğrayan “Elinin hamuruyla erkek işine karışma” sözüne maruz kalmış bütün kadınların temsili gibi aslında Mirabal Kardeşler. Onların ölümlerinin sene-i devriyesinde, şiddete uğramış bütün kadınları anımsıyor ve umarız ki şiddetin her türlüsü bir an önce son bulur diyoruz.

senolfazilet@hotmail.com

twitter.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler