Geri Dön
Albert Einstein neyi buldu?

Albert Einstein neyi buldu?

Teorik fizikçi ve bilim insanı Albert Einstein neyi buldu? Albert Einstein'ın icatları nelerdir? İşte Albert Einstein'in buldukları ve icat ettikleri hakkında bilmeniz gereken her şey...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Deha olarak da bilinen Albert Einstein tarihin en ünlü ve bilinen düşünürlerindendir. Bir fizikçi ve matematikçi olan Albert Einstein'ın buldukları ya da icat ettikleri şeyler Thomas Edison ya da Alexander Graham Bell'in bulduğu gibi somut nesneler değildir.

Haberin Devamı

Albert Einstein uzay, zaman, enerji ve yer çekimi gibi konulara yeni bakış açısı getiren teoriler ortaya koydu. Albert Einstein tarafından geliştirilen bu teoriler atom enerjisinin kontrolü, uzay araştırmaları ve ışığın uygulama alanları gibi konularda önemli gelişmeler yarattı.

Almanya'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğan Albert Einstein öğretmenleri tarafından yavaş ve tembel olarak adlandırılıyordu. Fakat 15 yaşında okulu bırakan Albert Einstein için bir öğretmeni ona öğretilebilecek hiçbir şey olmadığını fark etti.

Einstein, İsviçre'nin Zürih kentindeki Teknoloji Enstitüsü'nde okudu ve 26 yaşına girdiği 1905 yılında ilk doktora derecesini edindi. Einstein aynı yıl çığır açan 5 bilim makalesini de yayınladı. Kendisine doktora derecesini kazandıran ilk makale ve diğer 4 makaledeki konseptler evreni anlamadaki bakışı değiştirdi. Makalelerin başlıkları ve içerikleri şu şekildeydi:

Haberin Devamı

- Brown Hareketi: Süspansiyondaki mikroskobik parçacıkların zigzag hareketlerini inceler. Einstein'ın bulguları atom ve moleküllerin varlığını kanıtlamaya yardımcı olmuştur.

- Işığın Kuantum Teorisi: Einstein, ışığın quanta ve foton adı verilen farklı enerji türlerinden oluştuğunu önermişti.

- İzafiyet Teorisi: Einstein, zaman ve hareketin birbirinden bağımsız olmadığını öne sürmüştür.

- Kütle ve enerji arasındaki bağlantı: E = mc2 denklemi ile de bilinen bu makale kütle enerji eşitliğinin temel formülünü inceler.

Albert Einstein bu makaleler dışında başka araştırmalarına devam etti ve fizik ve matematikte farklı fikirler oluşturdu. 1916 yılında Einstein, Genel Görelilik Kuramı'nı ortaya attı. Bu kurama göre yer çekimi, kütlenin varlığı ile oluşan uzay zaman sürekliliğinde eğimli bir alandır.

1921 yılında Albert Einstein, fotoelektrik etki kanunu keşfi ve teorik fizik alanındaki çalışmasıyla fizik dalında Nobel Ödülü'ne layık görüldü.

Albert Einstein, Almanya'da güçlenen Adolf Hitler rüzgarı sebebiyle 1933 yılında ülkesini terk etti ve ABD'nin New Jersey eyaletinde yer alan İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde çalışmak için göç etti. Albert Einstein 1940 yılında ABD vatandaşı oldu.

Haberin Devamı

ABD'de yaşam ve politik ortam oldukça rahat olduğu için milliyetçilik, savaş ve şiddet karşıtı birçok açıklama yaptı. Siyonizm fikrini destekledi.

1939 yılında Einstein, 2 Alman kimyacının uranyum atomunu parçaladığını öğrendi. Dönemin ABD Başkanı olan Franklin D. Roosevelt'e bir mektup yazdı. Bu mektupta atom parçalama çalışmalarının Almanya tarafından atom bombası yaratmak için kullanılabileceği ve bu sebeple ABD'nin de bu alanda kendi çalışmalarına başlaması gerektiği yazıyordu. Önerileri, Manhattan Projesi adı verilen ve ilk iki atom bombasının üretilmesini sağlayan çalışmaları başlattı.

1945 yılında ABD, Japonya'yı atom bombasıyla vurduğu zaman Albert Einstein bu duruma oldukça üzüldü ve nükleer silahların yasaklanması için bir kampanya başlattı.

Albert Einstein 18 Nisan 1955'te ABD'nin New Jersey eyaletinde hayata gözlerini yumdu.

Bilim insanları bugün bile Einstein'ın çalışmalarının yeni kullanım alanlarını keşfediyor. Einstein ayrıca 1930 yılında ABD pantenti alınan bir buzdolabı konsepti geliştirdi. Bu konsept, günümüzde de kullanılan, buzdolabının içini soğutması için freon gazı kullanımı yerine amonyak, butan gazı ve su kullanıyor ve hiç enerji harcamıyordu. Bu sayede araştırmacılar doğa dostu tasarımlar ve teknolojiler için Einstein'ın bu fikrini geliştiriyor ve klimalar ve buzdolapları için farklı seçenekler üretmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Albert Einstein neyi buldu

Albert Einstein neyi buldu

Albert Einstein neyi buldu

Albert Einstein neyi buldu

Albert Einstein neyi buldu

Albert Einstein neyi buldu

Benzer İçerikler