Geri Dön
Güneş rüzgarı Dünya'yı vuracak

Güneş rüzgarı Dünya'yı vuracak

Güneş'in atmosferinde açılan büyük bir delik sonrası ortaya çıkan Güneş rüzgarı, 8 Mart 2018'de saniyede 1000 km hızla Dünya atmosferine çarpacak.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

8 Mart'ta etkisi altında kalacağımız tek önemli olay Kadınlar Günü olmayacak gibi görünüyor çünkü güçlü bir Güneş rüzgarı son sürat hızla Dünya'ya doğru yol alıyor.

Haberin Devamı

8 Mart 2018 tarihinde Dünya atmosferine saniyede 1000 km hızla çarpması beklenen Güneş rüzgarı, Dünya'nın kuzey manyetik alanına sürtünerek geçecek. Bu sebeple Kuzey Yarım Küre'de son derece renkli ve görkemli kutup ışıkları oluşacak.

Güneş'in atmosferinin kuzeyinde oluşan bir delik sebebiyle ortaya çıkan Güneş rüzgarı, özellikle Kuzey Kutup Bölgesi'nde rengarenk bir ışık şöleni yaratacak olsa da uydu temelli teknolojiler bu durumdan olumsuz etkilenebilir.

Güneş rüzgarının atmosfere çarpmasıyla beraber GPS sistemler, cep telefonları sinyalleri ve uydu kanalları sistemleri bir süreliğine zarar görebilir.

Dünya'nın dış atmosferine çarpan Güneş rüzgarları atmosferin genişlemesine de sebep oluyor.

Güneş rüzgarı ayrıca Manyetosfer'de yüksek akımlar oluşturarak elektrik hatlarında normalden daha fazla akım oluşmasına sebep olabiliyor ve bunun neticesinde elektrik kesintileri yaşanabiliyor.

Haberin Devamı

Dünya'nın manyetik kutuplarının yer değiştirmesi ne anlama geliyor?

Yüksek oranda radyasyon da insanlarda kansere yok açabiliyor.

Manyetik alan hatları Güneş'in içerisinden yüzeyine doğru gidiyorsa genellikle Güneş'in içerisinde kalır.

Fakat 8 Mart 2018'de Dünya'ya çarpacak fenomeni oluşturan sebep gibi gelişigüzel şekilde taç delikler ortaya çıkarsa, manyetik alan hatları, Güneş rüzgarları şeklinde uzaya doğru uzar ve yoluna çıkan her şeye çarpar.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler