
E-faturalar, e-fatura mükellefi olan şirketler arasında elektronik ortamda fatura iletilmesini sağlamaktadır. Faturalar elektronik ortamda alıcısına iletilir ve kağıt çıktısı alınmaz. Alıcısına gönderilen faturalar önce GİB'e iletili. UBL-TR formatı zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı, e-faturaların gönderilip alınmasını sağlayan gönderim merkezini bünyesinde tutar. İsteyen her firma e-faturaya geçebilmektedir.
Biri 2014'te diğeri 2016'da zorunlu oldu
e-arşiv, e-fatura sistemine dahil olmayan kurumlar ve kişilere elektronik ortamda fatura gönderilmesini, gönderilen faturaların saklanmasını sağlamaktadır. Öncelikle, cirosu belirli bir tutarın üzerinde bulunan e-ticaret sitelerine zorunlu tutulmuştur. Gelir İdaresi Başkanlığı'na yalnızca arşivlenen e-arşiv faturalarının raporlaması yapılmaktadır. e-fatura zorunluluğu 1 Ocak 2014’te yürürlüğe girmişken e-arşiv zorunluluğu 1 Ocak 2016'da başlamıştır.
Anında müşteriye iletirsiniz
Küçük ve orta ölçekli firmalar, e-fatura ve e-arşiv faturayı bir arada kullanarak herkese elektronik ortamda fatura gönderebilmektedir. Fatura gönderimi esnasında sistem müşterinizin vergi numarasından bu ayrımı yapıp sizi ona göre yönlendirir. Dolayısıyla, siz yalnızca satış yapar ve faturasını keser, anında müşterinize iletirsiniz.